ČITAV ŽIVOT U - PEPELU: Požari na teritoriji Rasinskog okruga za pola godine bez domova ostavili čak pet porodica

S. BABOVIĆ

30. 03. 2022. u 06:00

POŽARI koji su tokom poslednjih šest meseci buknuli na teritoriji Rasinskog okruga pet porodica ostavili su bez doma i igde ičega.

ALEKSANDROVAC Ostaci kuće Markovića, Foto Privatna arhiva

Najviše štete je bilo u Brusu i okolini, a u paljevini koja se minule sedmice dogodila u selu Blaževo, u zaoseku Čokotari, smrtno je stradao Dragan Jovanović (61), kojeg je rođeni brat Miodrag uzalud pokušao da spase iz zapaljene stare kuće, nedaleko od novijeg objekta...

Milan Nikolić (70), takođe iz Brusa, bez kuće je ostao u februaru, kada je požar - izazvan najverovatnije neispravnim strujnim kablom - najpre zahvatio krov.

- Unutra sam bio sa ćerkom i unukom i odmah mi je bilo jasno da samo aparatom za gašenje požara nemamo šansu protiv plamene stihije koja je veoma brzo zahvatila i prizemlje, ostavljajući samo nagorele ruševine. Izgorelo nam je kompletno pokućstvo, odeća, obuća... - svedoči vremešni Nikolić.

Brus Milan Nikolić na zgarištu, Foto Privatna arhiva

A, prošlog novembra je i samohrani otac troje dece Marko Dubovac mogao samo da posmatra kako se gazdinstvo stvarano decenijama pretvara u pepeo. Porodična kuća u Krivoj Reci kod Brusa je izgorela do temelja, pa se ovaj malinar sa decom - Sanjom (14), Mašom (12) i Mihajlom (9), inače odličnim učenicima kojima je vatra progutala i đačke knjižice - smestio u manji ekonomski objekat. Domaćin veli da je u pomoćnoj zgradi pripremao meso za sušenje i sluti da je požar izazvala zaostala varnica iz ugašenog brenera...

Bez kuće je minule sedmice, u selu Starci kod Aleksandrovca, ostala i četvoročlana porodica Marković, za koju je već pokrenuta humanitarna akcija...

Marko Dubovac, Foto V. Nikolić

Jesenas je slična muka snašla i Gašiće iz Gornjih Vratara, kojima je vatra odnela kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju, cisterne za rakiju i vino, cirkular za drva, aparate za varenje... Kratak spoj na instalacijama, iako su bile nove, spominjao se kao najverovatniji uzrok katastrofe u kojoj su im se ugušile i dve krave.

- Kobne noći smo brat i ja sa porodicama bili na odmoru van Župe, roditelji su bili sami u domaćinstvu, a majku je srećom probudila sirena jednog kamiona čiji je vozač prvi spazio vatru. I, kada je pogledala kroz prozor, videla je 30 metara visok plamen kako guta sve što smo godinama sticali - zaključuje Dalibor Gašić.

Vatrogasci u akciji, Foto Novosti

STAN

DRAGANU Đoriću iz Kruševca je ovog meseca, usled loženja šporeta, izgoreo stan u naselju Kolonija. Domaćin je živeo sam i u teškoj je materijalnoj situaciji.

Pogledajte više