DA STAROST BUDE LAKŠA I LEPŠA: Novi Sad nastavlja da ulaže u kvalitet života najstarijih građana

Novosti online 26. 03. 2022. u 22:27

PROTEKLE decenije u Novom Sadu su u infrastrukturne projekte namenjene najstarijim građanima uloženi milioni, a novi projekti nastavljaju da se nižu.

Z. Grumić

Od 2016. godine najstariji građani Novog Sada imaju svoj Sajam, Grad se kroz brojne aktivnosti trudi da kvalitet njihovog života bude na najvišem nivou, a i  kroz brojne infrastrukturne projekte konstantno se radi na stvaranju što boljih uslova u svim aspektima života penzionera.

Kako kaže savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, obaveza svih nas je da se sa velikom pažnjom ophodimo prema penzionerima i omogućimo bolju budućnost za sve nas, a govoreći o promenama u životnom standardu penzionera, ona ističe da su penzije danas redovne i sigurne, kao i da se kroz brojne aktivnosti nastoji da se najstarijim sugrađaima pomogne na sve potrebne načine.

Grad Novi Sad Pres služba

 

– Poslednjih godina u skladu sa mogućnostima gradskog budžeta u cilju unapređenja materijalnog položaja penzionera sa najnižim primanjima Grad Novi Sad  je isplaćivao  jednokratnu novčanu pomoć, a poslednja je bila krajem 2021. godine kada je isplaćeno po 5.000 dinara. Ono što je jako važno jeste da se starijim sugrađanima obezbedi dobar i kvalitetan pristup zdravstvenim uslugama čemu je svakako doprinelo rekonstruisanje postojećih i otvaranje novih objekata primarne zdravstvene zaštite u Novom Sadu i otvaranje nove bolnice sa najboljim uslovima za lečenje – kaže Koković.

Kvalitet života penzionera značajno su unapredili i infrastrukturni projekti koji su poslednjih godina realizovani u Novom Sadu, a kako Koković ističe, bilo je mnogo značajnih.

– Neki od najbitnijih su radovi na sanaciji zgrade sedišta Udruženja penzionera u Poštanskoj ulici, tokom kojih je završeno uređenje suterena, prizemlja, rekonstruisan je i adaptiran tavan, uređeno dvorište, a prostor je opremljen nameštajem. Penzioneri u Kisaču su 2021. dobili nov, rekonstruisan Dom penzionera od 70 kvadratnih metara, za potrebe Udruženja penzionera od 2019. do 2020. rekonstuisan je i kompletno opremljen objekat mesne organizacija Budisava, a urađena je i rekonstrukcija objekta Udruženja penzionera u Bukovcu, kao i sanacija objekta koji koristi Udruženje penzionera – mesna organizacija Futog. Završen je i kompletno opremljen nov objekat Doma penzionera u Kaću površine 550m2 u koji je uloženo oko 70.000.000 dinara – kaže Koković.

Foto Novosti

 

Ove godine radovi na novom Domu penzionera

Kako dodaje, urađen je idejni plan za novi objekat Doma penzionera u Ledincima, a radovi su planirani za 2022. godinu.

– Vrednost ove investicije je 10.000.000 dinara, a Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za izgradnju novog objekta Doma penzionera u Ledincima – precizira Koković.

Naša sagovornica ističe i veliku podršku Grada Gerontološkom centru Novi Sad.

– Pre četiri godine otvoreno je rekonstruisano Prihvatilište za stara i odrasla lica u Futogu za čiju realizaciju je iz budžeta Grada izdvojeno gotovo 70 miliona dinara za projektnu dokumentaciju, privremeni smeštaj korisnika, građevinske radove i opremu – rekla je Koković.

BONUS VIDEO - NOVOSAĐANI ČEKAJU BRZI VOZ IZ BEOGRADA: Veliki broj građana već okupljen na Železničkoj stanici

 
 

(NS uživo)

Pogledajte više