ZANATLIJA ZA PRIMER: Kamenorezac besplatno sredio spomenik i grobnicu pesnika Dušana Vasiljeva

Rada Šegrt 25. 03. 2022. u 18:25

O KNjIŽEVNOJ nagradi „Dušan Vasiljev“, koju dodeljuje Grad Kikinda, od sada će se pričati ne samo po knjigama, dobitnicima i humanim gestovima člana žirija Srđana Srdića, već i po jednom kamenorescu, koji je učinio sličan potez. Naime, zanatlija Radovan Zimaletin (39) sredio je stari, pomalo dotrajali spomenik i grobno mesto pesnika čije ime nagrada nosi, na Melinom groblju u Kikindi, a da za to nije naplatio ni jedan dinar.

Foto: R. Šegrt

- Ne radi se sve za novac i ne treba uvek i sve raditi za novac, majku mu. Ne treba školi naplatiti, pa škole su nam važne, bar ja mislim da je tako. Tamo nam deca uče. Nije sve u parama. I moji radnici su se odrekli dnevnice što su to radili. Nisam ja to sam učinio. I oni su. Nije to veliki posao. Nisam ni stavljao na papir koliko bi koštalo. To je jeftin posao, niko od toga neće osiromašiti niti se obogatiti – skormno nam reče kamenorezac kojeg i škola i pisci od danas slave.

Osma je godina kako se Radovan Zimaletin bavi kamenorazačkim poslom. Radnju ima u Kikindi, a s porodicom živi u Novom Miloševu, kod Novog Bečeja. Dok smo ga molili za slikanje za novine, molio je da priča “ ne bude prevelika” i da se obavezno naglasi doprinos radnika. A objašnjavajući poziciju nagrade “Dušan Vasiljev” književnik Srđan Srdić je napravio komparaciju.

- Onako kako sada izgleda taj spoemnik, takva je i nagrada. Treća po veličinu u našoj zemlji. Konkurisao je 181 naslov, a to znači da je odmah iza nagrade „Biljana Jovanović“ Srpskog književnog društva i NIN-ove nagrade – poredio je Srdić.

On jeu petak u Gradskoj kući u Kikindi, kada je mladom piscun Lazaru Pavloviću iz Beograda uručivana nagrada „Dušan Vasiljev“, za knjigu „Priče o Adamu“, zahvalio i kamenorescu i direktorki kikindske gimnazije, koja nosi pesnikovo ime, jer je našla takvog majstora. Inače, svake godine pre uručenja nagrade, članovi žirija, predstavnici grada, gimnayije kikindske biblioteke, dobitnik  i drugi, polože cveće nag rob pensika na Melinom groblju.

- Spomenik Dušanu Vasiljevu doste je star i zub vremena ga je nagrizao. Godinama smo pokušavali da nađemo adekavatno rešenje ne bi li ga nekako obnovili i zaštitili. Zamolila sam školskog domara da nađe majstora da pogleda šta se može uraditi i koliko bi to koštalo. On se obratio svom prijatelju i majstor Zimaletin je za dva dana sredio spomenik i to besplatno. Spomenik sada izgleda onako kako i dolikuje pesniku - objasnila je Mirjana Dražić, direktorka Gimnazije ,,Dušan Vasiljev" u Kikindi.

Grob pesnikaProfesor kikindske gimnazije, književnik i član žirija za dodelu nagrade “Dušan Vasiljev” Srđan Srdić i ove je godine, četvrti put uzastopno, svoj honorara od 40.000 dinara, poklonio u humanitarne svrhe. Deo novca za Fondaciju “Isaija”kao podrška roditeljima i deci oboleloj od retkih bolesti, a deo deci Ukrajine, koja su pogođena ratom.

SPOMENIK I GROB

Na Melinom groblju u Kikindi nalazi se stari spomenik pesniku Dušanu Vasilejvu, koji je svom prerano preminulom sinu podigao otac Kosta. Na grobnici je i ploča za pesnikovu sestru Aleksander Vasiljev na kojo piše “uz voljenog brata, u večnom miru”. Ploču je postavila sestra Srbislava. Kamenorezac Zimaletin sredio je spomenik, ploči u grobno mesto.

Pogledajte više