ZA ČISTIJI IBAR: Kraljevčani dobijaju novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

G. ĆIROVIĆ 23. 03. 2022. u 11:23

POTPISIVANjEM ugovora između Ministarstava finansija, Ministarstva zaštite životne sredine i kraljevačkog JKP „Vodovod“, u Kraljevu će započeti realizacija projekta izgradnje savremenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

G.Šljivić

Ovaj kapitalni projekat, vredan gotovo 18 miliona evra od kojih je 85 odsto obezbeđeno iz fondova Evropske unije, a ostatak sredstvima pomenutih Ministarstva, u naredne tri godine podrazumeva izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje kanalizacione i atmosferske vode sa teritorije grada Kraljeva i devet prigradskih naselja.

- Kolektorski sistem od oko 295 kilometara za kanalizacionu i 30 kilometara za površinske vodu na koji je priključeno oko 80.000 domaćinstava, biće povezan sa novim postrojenjem. Savremeni prečistač gradiće se na mestu sadašnjeg, u naselju Divlje polje, gde se godinama otpadna voda tretira na zastareli način – kaže Aleksandar Protić, direktor JKP „Vodovod“.

G.Šljivić

Ibar kroz Kraljevo

Uz proširenje kolektorske mreže i odvajanje kanalizacione od površinskih voda što bi trebalo da bude naredni projekat, izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda praktično znači mogo čistiji Ibar koji protiče kroz centar Kraljeva.

- Ovo je najveći iznos iz fondova EU na ovoj teritoriji za neku investiciju – naglasio je Protić, dodajući da je na međunarodnom tenderu kao projektant i i izvođač radova izabrana firma “Veolia“. - Projekat je po principu „ključ u ruke“ i prečistač bi najviše za tr i po godine trebalo da bude u funkciji.

Pogledajte više