IGOR MIROVIĆ: Vojvodina prvi put dobila najsavremeniji medicinski aparat – iks nož

Novosti online 20. 03. 2022. u 15:35

PRVI put zdravstveni sistem Vojvodine dobio je najsavremeniji medicinski aparat – iks nož, koji će obezbediti najbolje uslove dijagnostike i lečenja pacijenata od onkoloških oboljenja- izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska novootvorenog objekta „Kamenica 3 sa PET centrom“.

FOTO: vojvodina.gov.rs

Reč je o završenoj prvoj fazi izgradnje objekta površine 2.500 kvadratnih metara, u kome je u toku instaliranje medicinske opreme, čiju je nabavku pomogla Vlada Republike Srbije. Vrednost ovih radova iznosi više od 975,3 miliona dinara.

- Zajedničkim radom Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade, u planiranom roku završili smo radove na izgradnji ovog objekta, koji je u sastavu Instituta za onkološke bolesti. Ovde smo demonstrirali zajedništvo i sa zaposlenima na našim institutima, koji rade sa pacijentima sa najtežim oboljenjima. Oni su i u uslovima virusa kovid 19 uspeli da održe rad Instituta, a danas smo zajednički dočekali iks nož – novi standard za Vojvodinu- izjavio je predsednik Mirović i dodao da se u narednih desetak dana očekuje i dolazak novog PET skenera.

On je podsetio na to da su do pre sedam-osam godina pacijenti putovali na zračenje autobusom u Kladovo, kao i da nije bilo dovoljno CT skenera u regionalnim bolnicama, ni magnetnih rezonanci, da je na Institutu za kardiovaskularne bolesti bila ispravna samo jedna angio-sala, a da je danas slika potpuno drugačija jer ih ima širom Vojvodine.

- Za kratko vreme, uz ogroman trud mojih saradnika i pomoć Vlade Srbije, uspeli smo da promenimo okolnosti pod kojima se pacijenti oboleli od onkoloških bolesti leče – nabavkom novih medicinskih aparata kao što su akceleratori. Sada su četiri u funkciji i više nema liste čekanja, nabavljen je iks nož, spekt aparat i novi PET skener, i to je važna vest za celu našu zemlju koja pokazuje da imamo kontinuitet ulaganja u zdravstveni sistem. Postavili smo novi standard koji znači spas za mnoge ljude- naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, nastavljaju se radovi na fazi dva, poslednjoj u okviru izgradnje ovog objekta, koji će imati nove četiri etaže, namenjene za sva tri instituta u Sremskoj Kamenici.

Predsednik Mirović najavio je, takođe, da je u planu izgradnja garaže i novog parkinga u okviru institutskog kompleksa.

S obzirom na to da u Vojvodini godišnje od tumora oboli oko 11.000 ljudi, a oko 6.000 njih izgubi život od onkoloških bolesti, i da više od 25 godina nije bilo značajnijeg povećanja prostornih kapaciteta, izgradnjom ovog objekta potrebe Instituta za onkologiju u narednim decenijama biće zadovoljene.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo i za sve građane Vojvodine, ali i za medicinske radnike koji sada imaju najsavremenije uslove za rad.

- Dokazano je da snovi i obećanja mogu da se ispune. Vojvodina je na ovaj način zaokružila važan investicioni ciklus u zdravstvu- rekao je Lončar istakavši da je to najvećim delom urađeno zahvaljujući angažovanju predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković zahvalio je svim zdravstvenim radnicima u Vojvodini koji su, kako je istakao, dokazali da je briga za zdravlje najveći patriotizam.

- Pokrajinska vlada pokazala je u proteklih šest godina da joj je prioritet unapređenje zdravstvenog sistema obezbedivši građanima Vojvodine najbolje uslove lečenja- istakao je Gojković.

- Na današnji dan, 20. mart, kada obeležavamo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, obilazimo ovaj novi objekat u kome je instaliran iks nož i koji je lider u lečenju onkoloških bolesti. Vojvodina i cela Srbija imaju čime da se ponose kada je reč o unapređenju zdravstvene zaštite i radioterapijskoj opremi- izjavio je direktor Instituta za onkologiju Zoran Radovanović.

BONUS VIDEO - SPOMENIK LUTALICI: Pas koga su svi voleli bio je zaštitnik i mačaka

 
Pogledajte više