NE ŽELE KLONOVE TOPOLE! Čuvari prirode u Bačkoj Palanci protestuju protiv sadnje evro-američkih sadnica

Z. Rajić

19. 03. 2022. u 08:25

USKORO će se navršiti godina otkako je u SO Bačka Palanka izglasana deklaracija o zabrani seče autohtonih vrsta drveća u Parku prirode "Tikvara" i priobalju Dunava.

Građani u odbrani autohtonog drveća, Foto Akvila

Članovi lokalnog Udruženja za očuvanje životne sredine "Akvila BP", međutim, tvrde da je taj dokument, donet 23. marta 2021. na osnovu narodne inicijative, podržane sa blizu 5.000 potpisa građana - prekršen. Oni navode da su u "Tikvari" prošle godine posečene autohtone bela i crna topola i bela vrba.

Deklaracijom je naznačena i obaveza da se posečene šume obnove autohtonim (dugoživećim i neklonskim) vrstama drveća, a aktivisti "Akvile" ističu da su umesto posečenih stabala u "Tikvari" posađene klonske evro-američke topole.

- U parku prirode moraju da preovladavaju izvorne vrste drveća. Sadašnje stanje je poražavajuće, jer se "Tikvara" pretvara u industrijsku plantažu klonske topole. Nismo protiv sadnje industrijskog drveta, ali nipošto u parku prirode i na drugim površinama koje treba da služe građanima - rekao je Goran Jatić, predsednik "Akvile".

Klonska topola , Foto Akvila

Predstavnici ovog udruženja su uputili molbu lokalnoj samoupravi da se građanima dozvoli da u "Tikvari" posade autohtono drveće "kako bi budućim generacijama ostavili nešto vredno".

Marko Marinković, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP "Vojvodina šume", rekao je, za "Novosti", da će ovo preduzeće izaći u susret volji građana i oplemeniti "Tikvaru" neklonskim drvećem.

- Evro-američka topola jeste industrijsko drvo, ali je kao takvo i ekološki prihvatljiv materijal. S obzirom na to da ne postoje uslovi za prirodnu obnovu šuma, obavlja se pošumljavanje dostupnim sadnim materijalom, a to su selekcionisani klonovi topola i vrba. Poštujući želje građana, između sadnica klonske topole ćemo na "Tikvari" posaditi hrast lužnjak, belu topolu i belu vrbu - kazao je Marinković.

Foto Akvila

ZAŠTITA POLOJSKE ŠUME

Prošle godine u martu formirana je Radna grupa za praćenje gazdovanja šumama, a povod je bio građanski protest koji je predvodila "Akvila" protiv seče hrasta lužnjaka u Polojskoj šumi. Udruženje "Akvila" je zatražilo da Opština uputi predlog Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode  da se Polojska šuma zaštiti kao spomenik prirode i tako spreči njena seča.

Pogledajte više