ZA POČETAK ĆE DA SRUŠE DIMNJAK: Dogovor "Knaufa" i surduličkih eko-udruženja

J. S.

18. 03. 2022. u 07:45

PREDSTAVNICI kompanije "Knauf" i surduličkih ekoloških udruženja pronašli su kompromis i postigli dogovor o unapređenju ekološkog poslovanja te kompanije. Firmu koja posluje u obližnjem Belom Polju smatrali su najvećim zagađivačem životne sredine, zbog čega su u više navrata protestovali.

Foto J. Stojković

Kompanija je prošle godine otpočela sa novim ciklusom projekata koji unapređuju zaštitu životne sredine. Investicije započete u 2021. trajaće i tokom ove godine i iznose ukupno oko 19 miliona evra, a do sada su pokrenuti radovi na ugradnji sistema za odsumporavanje, povećanju reciklažnih kapaciteta i dodatnom unapređenju proizvodne opreme, pojasnio je direktor kompanije Branislav Popović.

Reč je o procesu koji će trajati 12 nedelja, čime će biti znatno unapređeni ekološki standardi.

- Na sastanku sa ekološkim organizacijama rekli smo da smo mi ti koji će izvoditi radove, a da će oni videti kako radimo i kako ispunjavamo obećanja - rekao je Popović.

Zanimljivo je da je u okviru radova počelo rušenje starog dimnjaka koji datira još iz Drugog svetskog rata. Čim se započelo sa tim poslom pronađen je "sumnjivi metal", zbog čega je obaveštena policija, pa se sada dimnjak zbog rizika bukvalno odzidava ciglu po ciglu.

Pogledajte više