PUT PREKO RADAN PLANINE: Vladina međuresorna grupa za uređenje i razvoj juga Srbije odredila prioritetne projekte

I. MITIĆ

17. 03. 2022. u 06:33

MEĐURESORNA grupa Vlade Srbije za uređenje i razvoj juga naše zemlje je definisala listu prioritetnih projekata koji bi trebalo da doprinesu razvoju kulturnih, turističkih i zdravstvenih potencijala na ovoj tertoriji, a u prvu fazu uređenja biće uloženo 13 milijardi dinara.

Sijarinska banja, Foto I. Mitić

Jug Srbije je oduvek raspolagao atrakcijama koje su privlačile turiste različitih profila, ali je osnovni problem ovdašnjih lokalnih samouprava infrastrukturna nepovezanost zanimljivih destinacija. Zbog toga je vodeći projekat na listi prioriteta put preko Radan planine, koji će prepoloviti vreme dosadašnjeg putovanja između Jablaničkog i Topličkog okruga.

Kako je najavljeno, nova trasa će spojiti Đavolju varoš - jedan od retkih prirodnih fenomena nastalih erozijom zemljišta - sa značajnim arheološkim lokalitetima Pločnik, kod Prokuplja, i Caričin grad, kod Lebana, te sa bogatstvom termalnih izvora i lekovitih voda u Sijarinskoj, Prolom i Lukovskoj banji. I, sve to kroz predele netaknute Radan planine...

Pločnik, Foto Tanjug

- Izgradnjom ovog puta, sve lokalne samouprave iz dva okruga će se prilagoditi zahtevama modernog turizma i moći će da objedine svoju ponudu. Ogromne su mogućnosti koje pruža ova saobraćajnica, od kružnih turističkih tura, preko ranolikosti sadržaja, do razvoja seoskog i ruralnog turizma koji će omogućiti novi život napuštenih domova i imanja u ovom delu zemlje - ističe Mijajlo Minić, direktor TO u Medveđi.

Đavolja varoš, Foto P. Milošević

U Lebanu je, tako, planirana izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sa botaničkom baštom - kao prvi i ogledni projekat u Srbiji, čak i za stručnu javnost. U Caričinom gradu će se uređivati kompletan lokalitet, sa ciljem da se nađe na listi kulturne baštine koju štiti i Unesko, a na teritoriji Leskovca je najavljena izgradnja vidikovca na uzvišenju iznad grada, dok će Bojnik dobiti otvoreni amfiteatar, a Prokuplje letnju pozornicu na citadeli - uz uređenje pešačke staze do tvrđave. Lebane će se se uskoro dičiti i turističko-rekreativnim parkom Čukljenik jer su na 44 hektara, u šest zona, predviđeni avanturistički prostor za decu, izletište, te brojne sportske, pešačke i biciklističke staze.

Caričin grad, Foto D. Milovanović

Realizacija ovih projekta, u okviru takozvanog Radanskog klastera, trebalo bi da počne polovinom godine, dok će se - u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije - raditi i na privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mesta.
 

Pogledajte više