SEĆANJE NA STRADANJE PRE 79 GODINA: Izraelski ambasador Jahel Vilam na komemoraciji u Pirotu

V.Ć.

14. 03. 2022. u 20:27

DIPLOMATSKI odnosi između Srbije i Izraela uspostavljeni su pre 30 godina, međutim odnosi naša dva naroda sežu mnogo dalje i duže i oni su osnova za produbljivanje saradnje.

Foto: V. Ćirić

Drago mi je što sam danas ovde među običnim ljudima i Piroćancima koji se sećaju noći kada je 1943. godine izvršen pogrom nad njihovim sugrađanima , tragično stradalim Jevrejima u martu te godine.

Ovo je danas u Pirotu izjavio izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilam, koji je položio vence i cveće na spomenik „Slomljene Davidove zvezde“, koji simbolizuje pogrom na Jevrejima u noći između 12. i 13. marta 1943, godine kada su bugarske fašističke okupacione vlasti pohapsile 178 ljudi, žena , dece i staraca i transportovale ih u nacistički koncetracioni logor Treblinka. Pakao tog logora niko nije preživeo i niko se od Jevrejske zajednice više nije vratio u Pirot.

Vence i cveće položili su i gradonačelnik Vkladan Vasić., načelnica okruga Dragana Tončić, predstavnici Društva srpsko-izraelskog prijateljstva,MUP-a, jevrejske opštine, boračkih organizacija… Nakon komemoracije izraelski amabasador je ovdašnjoj Gimnaziji pokolnio informatičku opremu za jedan kabinet.Ulica u kojoj su živeli gotovo svi pirotskio Jevreji, nosi naziv Jevrejska ulica i u njoj je postavljen i pomenuti spomenik.

BONUS VIDEO: OVDE U TIŠINI MOLITVE NASTAJU LEKOVITI MELEMI - Manastir Svetog Apostola Tome

Pogledajte više