PUSTOVANJE VUNICE POSTALO UMETNOST: Nada Gračner (75) iz Trstenika - starom tehnikom izrađuje rukotvorine

S. Babović

12. 03. 2022. u 06:21

NADA Gračner koja ponosno "nosi" 75 godina, pravi je majstor za staru tehniku pustovanja vunice, a svoje nesvakidašnje proizvode je nedavno predstavila i na Sajmu u Trsteniku, pa lokalna Turistička organizacija njenu domaću radinost preporučuje i na svom zvaničnom sajtu.

Foto S. Babović

Ona je mašinski inženjer, sa višedenijskim stažom u "Prvoj petoletki", tajne tkanja je upoznala tek kada je pre 19 godina otišla u penziju. I, među prvima u Srbiji je - u saradnji sa etnologom mr Ljubicom Žiković koja je vodila trsteničku muzejsku zbirku - obnovila tehniku tkanja na razboju, pa su iz njene radionice izašli unikatni muški i ženski šalovi, te ogrtači, a u saradnji sa ovdašnjom "Apiaromom" pravi pustovane sapune koji su ukrašeni pisanim slovima ćirilice i motivima iz prirode.

Foto TO Trstenika

- Pustovanje sam započela pre nekoliko godina. Svojevrsno mršenje vune uz pomoć vode i sapuna je "mokra" tehnika, a svojevremeno su se ovako pravile i kabanice.

Foto TO Trstenika

Suvo pustovanje zahteva specijalnu iglu i tako izrađujem veći deo stvari. Kao i svaki rukorad, i ovo zahteva strpljenje i tačnost - kaže Nada i objašnjava da koristi "uvlačenu", domaću vunu koju tonira specijalnim bojama ili lukovinom, ljuskom oraha, kurkumom...

Foto S. Babović

Veli i da najveće interesovanje vlada za ogrlice i lutke, jer su ljudi željni neobičnih stvari, pa je tako došla i na ideju da pravi ukrase, dekoriše teglice sa začinima za medicinske svrhe, pravi obeleživače za knjige i priveske. Svaki njen proizvod, uz etiketu, ima i detaljno ispisanu deklaraciju.

Pogledajte više