RIZIK U DIMNJACIMA: Vatrogasno-spasilački bataljon u Pirotu i ove sezone ima pune ruke posla

V. ĆIRIĆ

10. 03. 2022. u 08:25

PIROTSKI bataljon, odnosno Vatrogasno-spasilačka jedinica kojom komanduje Miljan Pančić - ujedno i načelnik ovdašnjeg Odeljenja za vanredne situacije - lane je ugasio 402 požara, što je nešto manje u odnosu na prethodni period. U svim paljevinama, iz zapaljenih zgrada je spaseno 50 osoba, a materijalna šteta je velika.

Foto V. Ćirić

- Grejna sezona sama po sebi može da bude problematična, naročito ako se dimnjaci ne održavaju i kvalitetno ne očiste pre početka loženja. Jer, tada češće dolazi do paljenja čađi, a kada odžak plane mnogi greše pokušavajući da ga gase vodom, čime samo pospešuju vatru. Tada obično dolazi i do pucanja dimnjaka, pa plamen počinje da se širi na krov, ili druge delove zgrade - kaže Pančić i dodaje da je neophodno odmah pozvati vatrogasce.

Osim zapuštenih dimnjaka i neispravnih instalacija, čest uzrok kućnih požara su i razna grejna tela koja nisu postavljena dovoljno daleko od nameštaja. Grejalice su u tom pogledu najopasnije, naročito ako ostanu uključene i bez nadzora. Veliki broj požara izaziva i loša navika da se pepeljare sa žarom prazne u kontejnere kraj kojih su parkirana vozila...

Zbog svega toga, pirotski vatrogasci sugrađanima savetuju povećan oprez. Apeluju i da tokom predstojećih prolećnih poljoprivrednih radova ne pale nisko rastinje i biljne ostatke, jer se takva vatra često otme kontroli, a ovakvi požari po pravilu pričinjavaju velike materijalne štete. Neretko, u vatri na njivi stradaju i domaćini koji su je zapalili. Uz ponovljeno upozorenje da su za vinovnike ovakvih (ne)dela predviđene zakonske sankcije, podsećaju i na primer iz prigradskog sela Barje Čiflik, gde je pre dve godine, u požaru tokom poljskih radova, nastradao jedan vremešni poljoprivrednik.

Pogledajte više