IZ DUNAVA UMESTO IZ MORAVE: Zarad stabilnijeg snabdevanja, Požarevljani odlučili da aktiviraju izvorište "Jagodica"

D. NOVKOVIĆ

07. 03. 2022. u 08:25

GRAD je započeo proceduru za aktiviranje izvorišta "Jagodica" u selu Ostrovo kod Kostolca, kako bi dugoročno obezbedio zdravu pijaću vodu za sve stanovnike.

Foto CZK Kostolac

Prvi korak napravljen je na poslednjoj sednici Skupštine grada, na kojoj je doneta odluka o izradi Plana detaljne regulacije ovog izvorišta, koje će se snabdevati vodom iz Dunava. Prema rečima gradonačelnika Saše Pavlovića, ovakav potez neophodan je jer je lokalna samouprava u prošlosti imala velike probleme sa vodoizvorištima.

- Postojalo je više strategija. Prvobitna je bila vodoizvorište "Meminac", a potom "Ključ", koji je vremenom, zato što se snabdeva iz Morave, postao ugrožen, najviše zbog nitrata. Zato razmišljamo da polako napustimo ovu reku koja je u blagom opadanju, a Požarevac ima sreću da teritorijalno izlazi na Dunav, koji je međunarodna reka koja nikada neće presušiti - smatra Pavlović.

Prva merenja pokazala su da je voda "Jagodice" dobrog kvaliteta i izdašna, jer je njena lokacija na Dunavu. U planu je da se u okviru novog izvorišta izgradi i postrojenje za preradu vode za piće.

- Predviđeni rok za izradu Plana detaljne regulacije "Jagodice" iznosi devet meseci od potpisivanja ugovora i sprovedene javne nabavke za obrađivača plana - napomenuo je gradonačelnik.

Da bi se obezbedilo stabilno vodosnabdevanje, dok "Jagodica" ne počne sa radom, na potezu "Ključa" i "Meminca" u toku je bušenje dubokih bunara koji bi davali oko 30 litara zdrave vode u sekundi. Inače, vodoizvorište "Meminac" isključeno je iz upotrebe 2000. zbog prevelike količine nitrata, mada oni povremeno prete i "Ključu" - prvenstveno zbog višegodišnjeg rada šljunkara, koje znatno smanjuju nivo Velike Morave.

OPREZ

IZVORIŠTE "Jagodica" i ranije je razmatrano kao rešenje za stabilno vodosnabdevanje, ali se od njega odustalo jer se u blizini nalaze gasne bušotine NIS. Kasnije je utvrđeno da one ne utiču na kvalitet podzemnih voda, pa je zbog toga "Jagodica" ponovo uzeta u razmatranje.

Pogledajte više