KOD KUĆE BIRAJU ZA RECIKLAŽU: Vrščani među prvima u Srbiji počinju da selektuju otpad već u domaćinstvima

J. J. BALjAK

03. 03. 2022. u 08:16

U VRŠCU je, po ugledu na neke evropske metropole, počelo uvođenje primarne selekcije otpada, koja podrazumeva da građani sami u svojim domaćinstvima odvajaju smeće koje može da se reciklira, kako bi se smanjilo taloženje đubreta na gradskoj deponiji i, ujedno, podigao nivo zaštite životne sredine.

Foto JKP Drugi oktobar

Takav način upravljanja otpadom u budućnosti će i samim građanima donositi određene ekonomske benefite, poput umanjenog računa za komunalne usluge i slično.

Lokalna samouprava i komunalno preduzeće "Drugi oktobar" pokrenuli su ovaj pilot-projekat ovog meseca. On obuhvata 536 domaćinstava - 210 stanova na Trgu Andrije Lukića i 326 kuća u susednom naselju Staklenik. Njima su već podeljene nove plastične kante, u koje će posebno odlagati "mokri" i "suvi" otpad.

- Predviđeno je da probni period traje do decembra, nakon čega će se, na osnovu dobijenih podataka, projekat proširiti i na ostale delove grada. To nas svrstava među prve gradove u Srbiji, koji će raditi selekciju otpada na mestu na kom on i nastaje, u domaćinstvima i poslovnim objektima - ukazuje Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

"Mokri" otpad čine ostaci hrane, trava, cveće, zemlja, lišće, pepeo, pelene i higijenski ulošci. To će, kao do sada, biti odlagano na deponiju, dok će se "suvi" otpad, koji čine sve vrste plastičnih proizvoda (PET ambalaža, folije, kese, džakovi), zatim papir, karton, tetrapak ambalaža, metal, tekstil i obuća, odvoziti na dalju obradu u Centar za završnu selekciju.

- Selekciju "suvog" otpada ćemo u našem objektu praviti prema prirodi materijala i načinu reciklaže. On će se na pokretnoj traci ručno razvrstavati na neupotrebljiv otpad i na otpad koji može ponovo da se preradi. To će značajno smanjiti količinu smeća koje završava na deponiji - objašnjava Velizar Vemić iz "Drugog oktobra".

Vršački komunalci će reciklabirni otpad prodavati specijalizovanim kompanijama za reciklažu, a zarađeni novac od te prodaje "vratiće" građanima na način koji će naknadno biti određen. To bi trebalo da bude dodatni motiv Vrščanima da savesno učestvuju u ovom projektu, zarad očuvanja naše planete.

SUBOTOM ODVOZE SMEĆE

KOMUNALNI (mokri) otpad će se u ovim naseljima odnositi kao i do sada - petkom, dok će reciklabirni otpad biti odvožen subotom. Za to je izabran baš vikend, jer je tada većina stanovnika kod kuće, pa će od đubretara moći da dobiju dodatna uputstva o selekciji.

Takođe, tokom trajanja pilot-projekta, subotom će u ovim naseljima biti sakupljan i zeleni i kabasti otpad, nevezano za ustaljene akcije "Mesec čistoće" u aprilu i oktobru.

Pogledajte više