TRADICIONALNA SMOTRA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE: U Vršcu nagrađeni proizvođači vina i žestokih pića

J.J.Baljak

26. 02. 2022. u 20:04

POLjOPRIVREDNA škola „Vršac“ juče je, sa desetak dana zakašnjenja zbog epidemiološke situacije, obeležila školsku slavu Svetog Trifuna i tom prilikom, tradicionalno, uručila priznanja najuspešnijim individualnim proizvođačima vina i jakih alkoholnih pića iz cele Srbije.

Foto: Poljoprivredna škola Vršac

Apsolutni pobednik ove manifestacije, koja se održava 30. put zaredom, je Vladimir Đurić iz vršačkog sela Pavliš, koji je za rakiju od jabuke dobio najvišu ocenu u konkurenciji svih pića – 18,9 poena.

Na ovu priznatu smotru pristiglo je 160 uzoraka različitih pića, a prema oceni Vasilja Milovića, predsednika degustacione komisije i profesora prehrambene tehnologije u poljoprivrednoj školi, ove godine su crvena vina znatno slabijeg kvaliteta nego prethnodih godina, dok je roze bio na visokom nivou. Tradicionalno, odlične ocene dodeljene su i proizvođačima žestokih pića.

U konkurenciji belih vina, zlatnu medalju osvojio je traminac Vinarije „Nedin“ iz vršačkog sela Gudurica. Kod crnih vina zlatom se okitio V. Vukadinović iz Mladenovca za merlo, a kod rozea Vinarija „Talisman“ iz Vršca za roze merlo.

Najbolju rakiju od grožđa napravio je Predrag Milunov iz vršačkog sela Izbište, voćnu rakiju od koštičavog voća Dragan Spasovski iz Vršca, a rakiju od jabučastog voća već pomenuti Vladimir Đurić.

U kategoriji specijalnih pića, pobedu je odneo liker od višnje iz 1989. godine, koji je napravio Milovan Milišin iz Vršca.

Kuriozitet ove manifestacije je to što se u kategoriji vina, osim organoleptičke analize, radi i hemijska analiza proizvoda. Nju sprovode učenici poljoprivredne škole sa svojim profesorima u školskoj laboratoriji. Rezultati tih hemijskih analiza uručuju se svim učesnicima, a mesec dana od održavanja manifestacije u školi se organizuje i posebno savetovanje, gde se vinarima, na osnovu tih hemijskih analiza, ukazuje gde greše i kako da poboljšaju svoj proizvod.

Pogledajte više