TRADICIONALNA SMOTRA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE: U Vršcu nagrađeni proizvođači vina i žestokih pića
POLjOPRIVREDNA škola „Vršac“ juče je, sa desetak dana zakašnjenja zbog epidemiološke situacije, obeležila školsku slavu Svetog Trifuna i tom prilikom, tradicionalno, uručila priznanja najuspešnijim individualnim proizvođačima vina i jakih alkoholnih pića iz cele Srbije.
Apsolutni pobednik ove manifestacije, koja se održava 30. put zaredom, je Vladimir Đurić iz vršačkog sela Pavliš, koji je za rakiju od jabuke dobio najvišu ocenu u konkurenciji svih pića – 18,9 poena.
Na ovu priznatu smotru pristiglo je 160 uzoraka različitih pića, a prema oceni Vasilja Milovića, predsednika degustacione komisije i profesora prehrambene tehnologije u poljoprivrednoj školi, ove godine su crvena vina znatno slabijeg kvaliteta nego prethnodih godina, dok je roze bio na visokom nivou. Tradicionalno, odlične ocene dodeljene su i proizvođačima žestokih pića.
U konkurenciji belih vina, zlatnu medalju osvojio je traminac Vinarije „Nedin“ iz vršačkog sela Gudurica. Kod crnih vina zlatom se okitio V. Vukadinović iz Mladenovca za merlo, a kod rozea Vinarija „Talisman“ iz Vršca za roze merlo.
Najbolju rakiju od grožđa napravio je Predrag Milunov iz vršačkog sela Izbište, voćnu rakiju od koštičavog voća Dragan Spasovski iz Vršca, a rakiju od jabučastog voća već pomenuti Vladimir Đurić.
U kategoriji specijalnih pića, pobedu je odneo liker od višnje iz 1989. godine, koji je napravio Milovan Milišin iz Vršca.
Kuriozitet ove manifestacije je to što se u kategoriji vina, osim organoleptičke analize, radi i hemijska analiza proizvoda. Nju sprovode učenici poljoprivredne škole sa svojim profesorima u školskoj laboratoriji. Rezultati tih hemijskih analiza uručuju se svim učesnicima, a mesec dana od održavanja manifestacije u školi se organizuje i posebno savetovanje, gde se vinarima, na osnovu tih hemijskih analiza, ukazuje gde greše i kako da poboljšaju svoj proizvod.