"PUT POŠTANSKIH KOČIJA" NAJDUŽA DŽADA U SRBIJI: Novosadska ulica spaja Bački Jarak i Temerin i sa 12,5 kilometara nosi poseban epitet

S. BAJIĆ

25. 02. 2022. u 07:26

NOVOSADSKA ulica, koja spaja Bački Jarak i Temerin, sa 12,5 kilometara nosi epitet najduže u Srbiji. Po tome se isticala još i u vreme SFRJ, kada se zvala Ulica maršala Tita.

Foto N. Karlić

Danas, broji više od 800 adresa na obe strane. Recimo, u Bačkom Jarku, kućni brojevi na desnoj strani kreću od 2 pa do 146, i od table na kojoj piše Temerin, nastavlja se takođe od broja 2 pa sve do 696. Tako, na primer, "komšije" sa dva kraja imaju isti broj kuće i naziv ulice, a jedino im se razlikuje naziv mesta.

U kući sa rednim brojem "2", prvoj na ulazu u Bački Jarak iz pravca Novog Sada, živi bračni par Gatarić, Slavko i Branislava, još od 1981. godine.

- Kuću smo od temelja gradili sa komšijom, imamo zajednički zid i evo, već smo u njoj više od četiri decenije - kaže Slavko (69). - Naša ulica je najprometnija i uveren sam, najbučnija u Vojvodini. Protok šlepera se ne može izračunati, a već godinama se priča o zaobilaznici za kamione.

Dole, niz ulicu, sledi red starih, "švapskih" kuća koje lagano gube dominaciju pred novoizgrađenim. U njima su dućani i prodavnice razne robe, njih sigurno više od 60. Sledi isto toliko uređenih kafića, pekara, picerija, malih restorana...

U centru je zgrada Mesne zajednice, Kulturni centar nazvan po Lukijanu Mušickom, koji je bio administrator mitropolijske kancelarije u Sremskim Karlovcima, nastavnik bogoslovije i arhimandrit manastira Šišatovca i zaslužan za slovo "Đ" u azbuci u doba Vukove reforme jezika.

Foto N. Karlić

Novosadsku ulicu krase i verski objekti, pravoslavni hram Uspenja Presvete Bogorodice i Hram Svetog velikomučenika Georgija, kao i Rimokatolička crkva Svete Rozalije i katolička vikarija Lurdske Gospe.

U samom nastanku, više od pre dva veka, veoma dugo je bila prva stanica poštanskih kočija koje su saobraćale iz Beča pa preko Petrovaradina išle za Temišvar.

DVA STADIONA ZA "ULIČNI DERBI"

U NOVOSADSKOJ ulici su i dva fudbalska igrališta, popularne "Livadice" fudbalera Mladosti u Bačkom Jarku i malo niže, desetak minuta hoda udaljen stadion FK Sloga, u Temerinu. Oba kluba se takmiče u Vojvođanskoj ligi i "ljuti" su komšijski rivali, kod kojih, međutim, kada se odmeravaju za bodove, ne postoji izražena prednost domaćeg terena u "uličnom derbiju".

Takođe, žitelji dva vezana vojvođanska mesta svakog vikenda mogu da uživaju u takmičarskom fudbalu. Jer, kada Sloga gostuje, Mladost igra "kod kuće" i obrnuto.

LEGAT BRAČNOG PARA BARANjI

U NOVOSADSKOJ ulici broj 352, nalazi se legat neprocenjive vrednosti bračnog para umetnika, Karolja Baranjija i Zlate Markov-Baranji, koji su spomen - zbirku ostavili Temerinu. Njihovi radovi ulepšavaju mnoge gradske muzeje, kao i otvorene prostore, a u Temerinu su dve skulpture i reljef u centru, "Devojka koja se češlja" i "Bik". Njihov najpoznatiji rad "Ikarus" krasi zgradu Vazduhoplovne komande u Zemunu.

Pogledajte više