DA DECA STVORE KULTURNE NAVIKE: Memorandum o saradnji potpisan između direktora škola i kulturnih ustanova u Čačku

V. I.

18. 02. 2022. u 21:19

DIREKTORI ustanove kulture i direktori predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola potpisali su Memorandum o saradnji, koji podrazumeva aktivno uključivanje učenika u kulturu, njihovo prisustvo raznim kulturnim manifestacijama.

Foto: GU Čačak

Cilj ove saradnje je da deca predškolskog i školskog uzrasta razviju kulturne navike i nauče što više o bogatoj kulturi i istoriji grada Čačka.

Memorandumom je predviđeno da sve srednje i osnovne škole u svoj godišnji plan uključe i posete ustanovama kulture.

- Saradnja se uspostavlja radi aktivnijeg i kontinuiranog uključivanja svih učesnika iz sistema formalnog preduniverzitetskog obrazovanja u kulturne sadržaje i događaje, organizovane od strane ustanova kulture. Cilj je dodatno neformalno, ali i formalno obrazovanje, iz oblasti nacionalnog i zavičajnog kulturnog nasleđa, kao i prisustvo dece na aktuelnim programima kulturnih ustanova i stvaranje povoljnijih uslova za participaciju dece i mladih školskog uzrasta u kulturnom životu - rekao je Miloš Papić, gradski većnik.

Ovo je pilot projekat i Memorandum je obavezujući samo za narednu školsku godinu. 

Videćemo kako se sve što smo zamislili bude realizovalo u praksi, pa ćemo sledeće godine, ako bude potrebe, revidirati sporazum i potpisati ga na duži period, od pet do od 10 godina – rekao je Papić, ističući da su uloga kulture u obrazovanju i uloga obrazovanja u kulturi izuzetno bitne i neraskidive celine, tako da bi ovakav sporazum trebalo da bude trajno važeći.

BONUS VIDEO: Meandri Zapadne Morave, pogled sa Kablara

Pogledajte više