OBELEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE GENERALA GOJKOVIĆA: U Drenovcu, njegovom rodnom mestu, položeni venci na spomenik

Zorana Rašić 15. 02. 2022. u 17:54

PARAĆINSKO Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. (UPRS) organizovalo je danas obeležavanje 105. godišnjice od pogibije velikog srpskog generala Ilije Gojkovića u Prvom svetskom ratu.

Foto: Vikipedija

Jubilej je obeležen u njegovom rodnom selu, Drenovcu, polaganjem venaca i cveća na spomenik junacima stradalim u Velikom ratu. Pre toga, održan je parastos.

 Ovo udruženje je pokrenulo inicijativu da se čuvenom generalu Gojkoviću podigne posebni spomenik u dvorištu drenovačke osnovne škole.

Foto: Opština Paraćin

Za slavnog srpskog vojskovođu i generala Iliju Gojkovića tvrdi se da je jedini poginuli general u Velikom ratu, junak koji je svojim pištoljem – ne želeći da se preda – pucao u nemačku podmornicu! Tada je i izgovorio čuvenu rečenicu: „Srpski se đeneral nikada ne predaje“, nakon čega su ga Nemci, rafalom, pokosili.

General Gojković rođen je  1854. godine u selu Drenovac i nikada nije zaboravljen od svojih Drenovčana. Tamošnje Kulturno-umetničko društvo „Spasovdanski vez“ krajem prošle godine izvelo je predstavu inspirisanu životom i delom velikog vojskovođe.

Pogledajte više