BEZ SVETOG TRIFUNA NEMA DOBROG VINA: Vinari i vinogradari Rasinskog okruga proslavili juče svoju slavu

S. Babović

15. 02. 2022. u 07:39

ZA Trstenik i Aleksandrovac Sveti Trifun više je od slave vinara, ali je zahvalnost svecu na svečan dan morala početi orezivanjem vinograda koji se u ove dve opštine prostiru na više od 5.000 hektara.

Orezivanje kao čin zahvalnosti svecu, Foto Novosti

Loza u porti Crkve Svete Trojice u Trsteniku, gde raste dragoceni iskalemljeni vinograd manastira Hilandar, među prvima je bila orezana.

- Loza se ne da i buja, to je bio veliki posao da se iskalemi i posadi, sada je samo na nama da o lozi brinemo, a već daje divno grožđe - kaže Raca Pantelić, poznati kalemar iz Selišta.

Lomljenje slavskog kolača u Trsteniku, Foto Novosti

U Likovnom salonu Doma kulture na 18. Danima vinogradara i vinara lomio se slavski kolač, a nakon degustacije, izabrana su najbolja vina. Među njima su i sve popularnija vina poljoprivrednog gazdinstva Dodić u Milutovcu. Osvojili su više priznanja, a među prvima u Srbiji krenuli sa proizvodnjom sorte probus.

- Po ovoj sorti možemo da se merimo sa bilo kojom svetskom enološkom silom - kaže Rade Dodić.

- Reč je o selekciji Instituta u Sremskim Karlovcima i verujem da će biti sve popularnija. Zasluge što su nam ove godine vina bolja u odnosu na prethodne pripadaju mom ocu, koji je fantastičan posao uradio u vinogradima, dok sam ja onda to u vina pretočio.

Foto S. M. Jovanović

Trsteničko vinogorje prostire se na oko 3.000 hektara. Smatra se među najboljima za gajenje vinove loze, a izvesno je najveći rasadnik loze na Balkanu. Zadnjih godina, uz Božju, ali i pomoć Svetog Trifuna, kako kažu vinari, polako "sustižu" daleko čuvene aleksandrovačke vinare i vinogradare. U Aleksandrovcu, gde je hrišćanski zaštitnik i Dan opštine, orezivao se vinograd u svakoj od čak 74 porodične vinarije.

- Mi u Župi nikada ne orezujemo pre Svetog Trifuna, okruženi smo planinama, Kopaonik ume da "diktira" hladnu klimu - predočava popularni vinar Kosta Botunjac iz Donjeg Zleginja kod Aleksandrovca.

Najmanje 20 vagona vina izveze se svake godine iz manjih aleksandrovačkih vinarija i svaki će Župljanin reći da tu činjenicu duguje Svetom Trifunu.

RAJAČKE PIVNICE

NA Rajačkim pivnicama, kamenom naselju u kojem živi vino, onako kako običaji i nalažu, protonamesnik Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevački sa domaćinom slave Milošem Mišićem (na slici) prerezao je kraj zapisa u centru pivnica slavski kolač. Tradicionalno je u vinogradu orezan i prvi čokot .  S. M. J.

STRANE SORTE

U POMORAVSKOM okrugu ima oko 3.500 hektara pod vinogradima. U Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini kažu da se ovde uzgajaju francuske sorte - šardone i merlo, ima italijanskih rizlinga, a od domaćih sorti sve se više vraćaju prokupac i tamjanika.  Z. G.

Pogledajte više