OČIŠĆENO GROBLJE U ĐAKOVICI: Akcija privremenog organa opštine u susret zadušnicama (FOTO)

D. Z.

03. 02. 2022. u 15:41

ANGAŽOVANjEM Privremenog organa Opštine Đakovica, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u susret zadušnicama, očišćeno je pravoslavno gradsko groblje u Đakovici, u naselju Piskote.

Foto: D. Z.

Prema rečima Milenka Jovanovića, predsednika Privremenog organa Đakovice, lokalni ekstremisti uništili su najveći broj spomenika na ovom groblju neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999.godine, porušili crkvu Svetog kneza Lazara i kapelu na ulazu u groblje.

- Ovo groblje koje se prostire na površini od oko hektar i po, bilo je u veoma lošem stanju, zaraslo u šiblje i korov, pa je i čišćenje bilo otežano - ističe predsednik Jovanović podsećajući da je u pogromu 2004 godine uništena i crkva Svete Trojice u centru grada, na čijem mestu je izgrađen spomenik Majke Tereze.

Ostaci crkve Kneza Lazara i kapele na groblju u Đakovici/Foto: D. Z.

I dok opominje na brojne zabrane od strane lokalnih vlasti da obiđu svoja groblja na području Đakovice, predsednik Privremenog organa Milenko Jovanović ističe očekivaanja da će raseljeni Srbi nakon nekoliko godina ponovo moći da posete groblje na predstojeće zadušnice i zapale sveće za pokoj duša svojim najmilijima.

Inače, od oko 12 500 Srba koliko ih je do 1999 godine živelo na području opštine Đakovica, sada u obnovljenom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u naselju nekad poznatom kao Srpska ulica žive dve monahinje i jedna iskušenica, dok se u Đakovicu u junu prošle godine vratila i Dragica Gašić.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pogledajte više