SUGRAĐANI DOBIJAJU POKLONE: Novi Sad obeležava svoj dan

Lj. P. 01. 02. 2022. u 10:33

POVODOM obeležavnja 1. februara, Dana grada, kada je pre 247 godina Srpska Atina proglašena slobodnim kraljevskim gradom, Novi Sad na svoj rođendan časti sugrađane.

Lj.P.

Na predlog Gradskog veća, danas će za sve građane prevoz autobusima JGSP „Novi Sad“, na gradskim i prigradskim linijama biti besplatan, a bez plaćanja ulaznice moći će da koriste bazene i klizališta u građanskim smenama na Spensu i Sportskom centru „Slana bara“.

Pored ovih pogodnosti, neće se naplaćivati posete manifestacijama i programima gradskih ustanova kulture.

Gradska biblioteka svim svojim korisnicima koji se danas učlane omogućava popust na godišnju članarinu od 50 odsto. Ovaj popust važi samo danas, a članarina godinu dana od dana upisa.

Dan grada je 1. februar, dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala „Povelju slobodnog grada“. Novi Sad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habzburške monarhije. Carskim potpisom ispod povelje, današnje naselje Petrovaradinski šanac izuzeto je iz nadležnih državnih, vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice „domaćih“ građana, pravo da donese gradski Statut, ubira porez i novo ime.

Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a građanima zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika, dodeljuje se prestižna Februarska nagrada.


 
Pogledajte više