ODLUKA SLEDEĆE NEDELJE: Zrenjanin kandidat za domaćina devete Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine

B. G. 30. 01. 2022. u 15:16

ZRENjANIN, sa oreolom Evropski grad sporta 2021. godine, istakao je zvaničnu kandidaturu za domaćina devete po redu, Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine SOŠOV, a da li će mu domaćinstvo pripasti, znaće se naredne nedelje, nakon odluke tehničke komisije Saveza za školski sport Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koja je u Zrenjaninu proveravala ispunjenost uslova.

foto: Grad Zrenjanin

- Zrenjanin je oduvek bio gostoljubiv domaćin i uzoran organizator vrhunskih sportskih događaja na evropakom nivou, pa nema razloga da tako ne bude i sada, naravno ukoliko dobijemo domaćinstvo - kaže gradonačelnik Simo Salapura.

Valja napomenuti da je Zrenjanin do sada, već bio uzoran domaćin dve školske olimpijade, druge koja je održana od 20-23. juna 1974. godine i pete, pd  4. do 7. juna 1986. godine, kada je učestvovalo po nekoliko hiljada učenika sportista, sudija i tehničkih lica, a sa tih događaja ostali su zabeleženi lepi prizori otvaranja i takmičenja na prepunom gradskom stadionu u Karađorđevom parku, hali sportova Medison,  gradskom bazenu, strelištu, Domu borilačkih sportova, terenima Sportskog centra Partizan  i dvoranama osnovnih i srednjih škola i Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin. 

OBNOVLJENA 2014. GODINE

  Nakon 1989. godine godine kada je održana u Somboru, usledio je  duži prekid, a tradicija je obnovljena 2014. godine, kada je domaćin 7. SOŠOV, ponovo bio Sombor, da bi domaćin 2018. godine bio Novi Sad.
 

- Prelistavajući album uspomena, valja naglasiti da su česnici tada  bili smešteni u nekoliko osnovnih škola i kasarni vojnog garnizona u Zrenjaninu, kao i značajan podatak da je tokom trajanja druge školske olimpijade Zrenjanin ugostio i učesnike Generalne skupštine Međunarodne federacije za školski sport, uz prisustvo delegata sa svih kontinenata - uglas ističu Vukosava Đapić Atanacković, sekretar Sportskog saveza i Danijel Šebez, direktor Javne ustanove Sportski objekti u Zrenjaninu, uvereni da grad na obalama Begeja ispunjava sve uslove da ponovo bude domaćin velikog sportskog događaja.

20 HILJADA LJUDI NA TRIBINAMA

 Pod naslovom "Smotra mladosti i lepote", lokalni nedeljnik Zrenjanin, objavio je t 1974. godine, da je svečanom otvaranju druge školske.olimpijade, prisustvovalo 20 hiljada gledalaca i 4,5 hiljade takmičara.

Pogledajte više