VERI NIKOLIĆ MURAL ZA SEĆANJE NA DUGE STAZE: Zahvaljujući Ambasadi Holandije , u Kruševcu još jedno priznanje kraljici jugoslovenske atletike

S. BABOVIĆ

28. 01. 2022. u 08:38

AMBASADA Kraljevine Holandije u Srbiji je, zajedno sa Centrom za ženske studije, kulturnim centrom "Grad" i lokalnim samoupravama pozvala umetnike da učestvuju u izradi murala posvećenim najznačajnijim damama 20. i 21. veka - u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije". Konkurs je otvoren do 30. januara, a Vera Nikolić je, sa još sedam izuzetnih žena, prepoznata po izuzetnoj snazi, solidarnosti i nepokolebljivom duhu u borbi za emancipaciju".

Vira i Pajo / Privatna arhiva

- Sa mnogo tuge, ali i ponosa smo dočekali vest da će Vera dobiti mural u Kruševcu, a Holanđanima posebno zahvaljujem jer su o njoj razmišljali na taj način - kaže Pajo Ćasić, suprug proslavljene atletičarke i svetske rekorderke koja je preminula 28. juna 2021.

A, baš ove godine - u kojoj će tokom februara i marta, povodom Međunarodnog dana žena, Vera dobiti mural u Kruševcu - navršiće se tačno tri decenije od kada su Ćasići došli iz zapadne Slovenije i potražili utočište u gradu na Rasini, jer je u ratnom vihoru prestala da postoji zemlja pod čijom je zastavom Nikolićeva trčala. Ovde je, tako, radila kao trener, a učestvovala je i u organizacijama brojnih sportskih događaja...

Iako je živela povučeno i skromno, svetska atletika nije zaboravila da je Vera imala samo 18 leta kada je postala evropska šampionka, te da je 1968. u Londonu oborila svetski rekord u trci na 800 metara... Kada se u Minhenu oprostila od staze, nastavila je da osvaja neke druge medalje, pa je često isticala da su joj najvrednija odličja bili suprug Pajo, ćerka Jelena, sinovi Dejan i Milan, te unuci Vukašin, Veselin, Maša, Mila, Vera i Lena.

ZASLUGE

VERA Nikolić je 21. januara 2021. doživela moždani udar i, posle operacije u Klinici za neourohirurgiju KC u Beogradu, nalazila se u indukovanoj komi. Nažalost, preminula je baš na Vidovdan, praznik svog Kruševca, a sahranjena je na beogradskom Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Pogledajte više