NOVI CIKLUS FINANSIRANJA IZ IPA FONDA: Lokalne samouprave iz Braničevskog okruga u prekograničnoj saradnji sa Rumunima

D. NOVKOVIĆ

27. 01. 2022. u 10:21

POŽAREVLjANI su bili domaćini sastanka organizovanog između predstavnika opština u Braničevskom upravnom okrugu i rumunske županije Karaš Severin, a tema je bila priprema zajedničkih IPA projekata, u okviru prekogranične saradnje do 2027.

Detalj iz nove bolnice, Foto D. Novković

Projekti koji bi tek trebalo da se osmisle i definišu biće, kako je najavljeno, iz oblasti kulture, turizma, zdravstva, školstva i sporta, a prioritet će imati uređenje rečnih obala.

- Povod za sastanak je bio početak novog ciklusa davanja iz IPA fondova, za koje su opredeljena značajna sredstva. U prošlom ciklusu, najveći projekat je bilo uređenje nove bolnice u Požarevcu, što će biti završeno krajem marta ili početkom aprila, jer je preostalo samo još oko pet odsto građevinskih radova i opremanje - kaže načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić.

Pavlović i Đokić (desno) sa gostima, Foto D. Novković

Istovremeno, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović podseća da je, među više projekata realizovanih novcem iz IPA fondova prekogranične saradnje, posebno važan bio onaj koji se odnosio na kulturu i turizam, u okviru kojeg je omogućio postavljanje balon-hale.

- Projekat kojim se posebno ponosim je nova bolnica i osnivanje Onkološkog centra, za koji je i lokalna samouprava izdvojila milion evra - napomenuo je prvi čovek Požarevca.

Foto D. Novković

Izgradnja objekta nove bolnice je, podsetimo, započeta još 1998, ali je kasnije, zbog nedostatka sredstava, posao obustavljen. I, upravo zahvaljujući programu prekogranične saradnje, u njoj danas rade brojne službe i formira se Regionalni centar za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 11,8 miliona dinara, obezbeđenih iz IPA fondova Evropske unije.

Pogledajte više