"SALON VINA" U PARAĆINU IPAK SE ODRŽAVA: U toku je prijavljivanje vinarija zainteresovanih za učešće

Zorana Rašić 25. 01. 2022. u 14:08

TURISTIČKA organizacija opštine Paraćin obelodanila je da će ovogodišnje deveto izdanje poznate vinske manifestacije „Salon vina“ ipak biti održano uprkos epidemijskoj situaciji za koju se očekuje da se u međuvremenu stiša.

Foto: Z. Rašić

 Već je počelo prijavljivanje zainteresovanih vinarija iz Srbije i regiona. „Salon vina“ biće održan 12. marta od 11 do 20 sati na istoj adresi kao i prethodnih godina, u Hotelu „Petrus“, a izlagači neće plaćaju kotizaciju.

Očekuje se da će manifestacija, upisana u vinski kalendar Srbije, okupiti najmanje osamdesetak proizvođača „božanske kapljice“, koliko ih je bilo i na poslednjem „Salonu“ održanom marta 2020. Prošle godine, zbog velikog talasa virusa korona, „Salon vina“ nije održan.

Foto: TO Paraćin

 Opština Paraćin ima dve vinske manifestacije koje se svake godine održavaju radi pospešivanja razvoja takozvanog vinskog turizma. Jedna od njih je „Salon vina“, koji već godinama okuplja mnogo eminentnih vinarija iz Srbije i inostranstva, te nekoliko hiljada ljubitelja vina koji dolazi na besplatnu degustaciju vrhunskih pića napravljenih od široke sortne palete grožđa.

I ovom prilikom u organizaciji Vinskog viteškog reda „Steva Pisar 1805“ organizovaće se ocenjivanje vina od autohtonih sorti vinove loze pod nazivom „Samo naše“. Uzorke vina 11. marta ocenjivaće tročlana komisija stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

Rezultati će biti saopšteni sutradan, tokom trajanja „Salona“.

Pogledajte više