PULS RAVNICE: Slikar Milorad Stepanov izlaže u galeriji 73 u Beogradu

R. Š. 25. 01. 2022. u 11:38

CIKLUS slika Milorada Stepanova pod nazivom “Puls ravnice” biće izložen u Beogradu, u galeriji ’73, u Požeškoj ulici, od četvrka, 27. januara do 8. februara.

Foto: promo i R. Šegrt

Ovaj Kikinđanin, doktor umetnosti, odnosno slikarstva i magistar restauracije, do sada je izlagao na više od 30 samostalnih i 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Duže od tri decenije potpuno je posvećen slikarstvu.

- Potpuno svestan činjenice da vlastita vizuelna interpretacija viđenog ne proističe iz nekakve nužnosti, već iz suštinske potrebe, on živi svoju umetnost onako kako diše. Odanost crtanju i opsednutost slikom, određuje kredo ovog stvaraoca. Široko slikarsko obrazovanje i poznavanje tehnologije i konzervacije, koje je stekao na Univerzitetu u Beogradu, izdvajaju ga iz generacije i određuju mu mesto među stvaraocima čija umetnost traje. Poetičke linije njegovog slikartsva tako postaju prepoznatljive po tome što se njegova umetnost iznova rađa na samom izvoru, na zemlji sa koje je potekao. Polja koja se gube na horizontu, vode i kanali, koje gotovo svakodnevno posećuje, ševari, čaplje, rode i ribe, odredili su Stepinu percepciju prirode. Ona pulsira i biva zabeležena u likovnim radovima nalik skicama, kroz zapis protkan iskrenim doživljajem. Umetnikovo emotivno i fizičko sjedinjavanje sa ambijentom u kojem se nalazi tokom stvaralačkog procesa, posmatraču omogućava da premosti distance sa viđenim i da delu prilazu sa jednakom neposrednošću kao i da se sam nalazi u prirodi – zapisao je u katalogu za ovu izložbu dr Slobodan Radojković.

 Dr Milorad Stepanov (61) rođen je u Kikindi, gde je od 2004. profesor je na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Diplomirao je 1987. na odseku slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Vojislava Todorića, kod koga je i magistrirao 1991. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna magistrirao je 1994. godine konzervaciju i restauraciju štafelajnog slikarstva. Doktorirao je slikarstvo 2013. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Pogledajte više