SVETSKI REKORD VESLAČICE OBOLELE OD RAKA: Veslale 42 dana preko Atlantika

Novosti online 24. 01. 2022. u 12:52

TRI Britanke, od kojih jedna ima neizlečivi rak, srušile su svetski rekord u veslanju preko Atlantika.

FOTO: VSS/Anđela Nišević

Kejt Kordiner, kojoj je dijagnostifikovan rak jajnika, sa veslačicama Ebi Džonson i Šarlotom Irving, stigla je na ostrvo Antigva u nedelju uveče. Žene su zveslale 4.800 kilometara od La Gomera na Kanarskim ostvima do engleske luke za 42 dana, sedam sati i 17 minuta, skrativši za neverovatnih sedam dana vreme prethodnog rekorda ženskog tria.

Ženama su porodice i prijatelji, koji su doputovali na ostvu, priredili dobrodošlicu na doku. Kad su prvi put nakon 12. decembra stupile na kopno, rekle su da se osećaju srećno i da imaju osećaj ljuljanja.

Veslanje preko drugog najvećeg okeana na svetu priznato je kao ogroman test izdržljivosti. Više ljudi popelo se na Mont Everest nego što je uspešno preveslalo Atlantik, a manje od 20 odsto okeanskih veslača su žene.

Smatra se da je Kordiner prva osoba koja se uhvatila u koštac sa tim izazovom kao osoba obolela od raka.

Kordiner (42), Irving (31) i Džonson (32) bile su na brodu od 7,6 metara zvanom Doli Parton i veslale su naizmenično po dva sata uz dva sata odmora. Kada su krenule, Kamila, vojvotkinja od Kornvela, poslala im je rukom napisanu poruku u kojoj im je poželela dobro more.

Tokom svog epskog putovanja doživele su ogromnu vrućinu, ogromne noćne talase, nesanicu, žuljeve na rukama i morske pse koji su pratili njihov mali brod. Međutim, izdržale su zahvaljujući odlučnosti. Na putu su proslavile i Kejtin 42. rođendan uz flašu proseka.

Kordiner je obolela od raka grlića materice 2019. i lekari su joj odstranili matericu, ali su ostavili jajnike jer je želela da zamrzne jajne ćelije. Posle toga su joj i jajnici odstranjeni. Međutim, u junu 2020. pojavili su se bolovi u abdomenu i metastaza na srcu. Operisana je, prošla je hemoterapiju i sad je u remisiji.

Pogledajte više