OSATICA SVEDOK TUGE I LJUBAVI PREMA OTADŽBINI: Vranje odalo počast oslobodiocima od osmanske vladavine

Dejan Ristić 23. 01. 2022. u 13:25

Povodom Dana grada i 144. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka organizovan je tradicionalni marš do Osatice pod nazivom ,,Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine".

D. Ristić

Predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković podsetio je da su, prema sačuvanim dokumentima, u borbama za oslobođenje Vranja poginula 122 vojnika, a ranjenih oficira, podoficira i vojnika bilo je 229. Nastradali ratnici sahranjivani su na više mesta, a najviše u mahali Osatica. Staze vranjskih oslobodilaca su teške, pune neizvesnosti i prepreka, istakao je Tričković.

- Toga su bili svesni naši odvažni ratnici, koji su krenuli u borbu protiv osmanlijskog ropstva. Bili su svesni da se možda nikada neće vratiti svojim kućama i najbližima, ali su bili rešeni da skinu okove, u čemu su uspeli. Spomenik kraj kojeg stojimo nemi je svedok tuge, ali i ljubavi prema svom kraju i svojoj zemlji rekao je predsednik Skupštine grada.

Oslobodioce nećemo nikada zaboraviti jer su oni deo naše slavne prošlosti, koje se ne odričemo, poručio je predsednik Tričković.

Na spomen obeležje u Osatici vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici vojske, boračkih organizacija i udruženja građana.

Pogledajte više