SVETI SAVA BIO I OSTAO NAJSVESTRANIJI SRBIN: U Vranju po 32. put otvorena Svetosavska nedelja

Dejan Ristić 22. 01. 2022. u 11:44

U Vranju je, po 32. put, otvorena kulturno – prosvetna i duhovna manifestacija ,,Svetosavska nedelja’’.

D. Ristić

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je istakao da je ime Svetog Save postalo simbol nacije i svega onoga što ona u sebi nosi kao veliku vrednost, a najveća od njih je upravo svetosavlje.

- Bio je princ i prosvetitelj, monah i hodočasnik, putnik i putopisac... Bio je i ostao najsvestraniji Srbin, koga do današnjih dana slave i crkva i država, i nebo i zemlja - rekao je Milenković na otvaranju.

Na svečanosti je besedio i episkop vranjski Pahomije. U umetničkom delu programa nastupili su Hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’ i gimnazijalci Đorđe Antić, Emilija Arsić i Anastasija Jović, koji su kazivali zaveštanja velikog župana srpskog Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi.

Nakon toga u Galeriji pozorišta otvorena je i izložba ,,Manastiri da su svetlost svetu’’, autora Miroljuba Stojčića, arhivskog savetnika i Branislava Borića, arhivste Istorijskog arhiva ,,31. januar'' Vranje.

,,Svetosavska nedelja'' nastavlja se i tokom vikenda. Večeras od 19 sati na programu je  pozorišna predstava ,,Princ se neće vratiti’’, a u nedelju, takođe od 19 sati, u sali pozorišta je koncert vokalnog sastava ,,Konstantin’’ iz Niša.

Pogledajte više