MERE NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE: Prošle godine zaposleno oko 400 mladih u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ 18. 01. 2022. u 13:05

ZAHVALjUJUĆI merama Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale u Jagodini, namenjenih mladim nezaposlenim licima, poput stručne prakse, za pripravnike sa srednjim i visokim obrazovanjem i posebno aktuelnog programa „Moja prva plata“, oko 400 mladih sa teritorije Pomoravskog okruga prošle godine dobilo je priliku da se prvi put zaposli.

Foto:Z.Gligorijević

Filijala je odobrila 109 subvencija za samozapošljavanje, pa je 109 lica osnovalo preduzetničke radnje, različitog spektra delatnosti - intelektualnih, proizvodnih, zanatskih, uslužnih…

Iako je godina tek počela, već jagodinskoj Filijali NZS se javljaju lica zainteresovana da se bave sopstvenim biznisom. Činjenica da je preko 60 odsto preduzetničkih radnji, registrovanih zahvaljujući finansijskoj podršci Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale u Jagodini, i dalje aktivno, govori da je to jedna od mera koja daje odlične rezultate i ima dugoročne efekte.

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala u Jagodini prošle godine je organizovala pilot obuku za tržište rada na osnovu vaučera, namenjena nezaposlenim licima sa osnovnom školom, obuku za upravljanje viljuškarem, kao i obuke za izradu aluminijumske i pvc stolarije, za armirače i operatere za proizvodnju industrijskih kablova. Prvi put je organizovana obuka za vođenje poslovnih knjiga putem onlajn platforme, koju je završilo 9 polaznica. Obuku je finansirala nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju GIZ. Po završetku ovih obuka, zaposleno je preko 100 lica.

Pogledajte više