NAGRADE ZA VELIKA DELA: Svečanošću i dodelom priznanja pojedincima i kolektivima u Nišu obeležen Dan grada

D. Alihodžić

12. 01. 2022. u 06:21

KOMISIJA koju pored najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti čine i predstavnici Univerziteta, Srpske pravoslavne crkve i privrede odlučili su da dobitnici ovogodišnjeg najvećeg gradskog priznanja budu dvojica pojedinaca i tri kolektiva.

Ovogodišnji laureati, Foto D. Alihodžić

Nišlije istovremeno obeležavaju i dan kada je grad oslobođen od Turaka.

Priznanja su uručena u Svetosavskom domu, a dobitnici su - selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi koji se zbog sprečenosti da prisustvuje svečanosti obratio putem video-poruke, doktoru Milanu Lazareviću, 63. padobranskoj brigadi, Centru za socijalni rad "Sveti Sava" i Klubu privrednika "Naisus".

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić istakao je da su Nišlije zahvalne precima što već 144 godine žive u slobodi. On je podsetio da već drugu godinu Grad ovaj značajan datum obeležava u znaku epidemije, ali i da veruje da će sloga zakonodavne i izvršne vlasti pomoći da se ova kriza uspešno okonča.

- Vaša dela će se pamtiti - poručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski nagrađenima i dodala da su oni inspiracija mnogima koji žele dobro Nišu.

Porodica Lazarević, Foto D. Alihodžić

Kao neko ko je više od 30 godina najbolji promoter Niša širom sveta je selektor Dragan Stojković Piksi koji je karijeru započeo u FK Radnički davne 1979. godine sa samo 14 godina.

- Fizički nisam u Srbiji tako da nisam u prilici da vam se obratim i zahvalim. U poslednje vreme dobijam dosta nagrada i priznanja, ali moram biti iskren i otvoren i da kažem da ovo priznanje za mene ima posebnu vrednost, jer dolazi iz grada u kome sam rođen, u kome sam odrastao i koji ja volim - poručio je slavni fudbaler svojim zemljacima.

Kao vrhunskog stručnjaka iz oblasti transfuzione medicine Grad je nagradio i doktora Milana Lazarevića (38) sa Klinike za kardiohirurgiju i transplantaciju. Njegovim zalaganjem u UKC formirana je Banka krvi, a tokom samo 13 godina rada uveo je 100 novih metoda koje su unapredile lečenje u transfuzionoj i hematološkoj oblasti.

- Ulaganje u zdravlje, znanje i nauku je ulaganje u budućnost i zbog toga će to biti moja misija u godinama koje su pred nama - kazao je doktor Lazarević.

"Nebeske vidre", odnosno 63. padobranska brigada takođe je prepoznata kao niški brend na koji su veoma ponosni. General Nenad Zonić podsetio je da je ova elitna jedinica formirana pre 55 godina u Nišu i da je sve ove godine neraskidivi deo grada.

Zbog doprinosa u socijalnoj zaštiti nagrađen je Centar za socijalni rad "Sveti Sava", čiji se direktor Zoran Jović pohvalio da sprovode 52 oblika socijalne zaštite za 36 uzrasnih kategorija.

NOVAC ZA SPOMENIK IRINEJU

DRAGAN Milošević, predsednik Kluba privrednika "Naisus", primajući gradsko priznanje najavio da će novčani deo nagrade ustupiti fondu za izgradnju spomenika pokojnom patrijarhu Irineju u prirodnoj veličini ispred Sabornog hrama u Nišu.
Ovaj klub, koji okuplja tridesetak kompanija sa više od tri hiljade zaposlenih, prepoznat je kao društveno odgovorno udruženje čiji članovi ni u najtežim pandemijskim uslovima nisu otpuštali radnike.

Pogledajte više