NOVI MOST NA BEGEJU: Prekid železničkog saobraćaja u Zrenjaninu zbog obnove starog objekta

B. Grujić

08. 01. 2022. u 07:13

ŽELEZNIČKI saobraćaj na pruzi Zrenjanin - Zrenjanin fabrika, zatvoren je pre nekoliko dana i vozovi neće prolaziti sve do 19. aprila, zbog radova na zameni železničkog mosta preko Begeja.

Foto B. G.

Prema informacijama iz "Infrastrukture železnica Srbije", najpre će biti demontiran stari postojeći, a onda i postavljen novi most, dug 55 metara. Most će imati novu čeličnu rešetku izrađenu od demontiranih elemenata montažno-demontažne konstrukcije koja je bila postavljena preko Dunava u Novom Sadu, dok nije izgrađen novi Žeželjev most.

- Stanovnici dva velika naselja, Ruža Šulman i Berbersko, novim projektom, umesto dosadašnje jedne, imaće dve pešačke staze preko mosta - naglašavaju u "Infrastrukturi železnice Srbije", uz napomenu da će pešačke staze od proleća ove godine biti sa obe strane mosta, propisno obeležene i bezbedne za odvijanje pešačkog saobraćaja, uz novo osvetljenje.

Železnica je u tadašnji Veliki Bečkerek stigla 1883. godine, kada je uspostavljena pruga prema Velikoj Kikindi, a 1988. godine počela je gradnja prvog železničkog mosta preko Begeja, na istom mestu gde se nalazi sadašnji.

Prvi most je gradila, a verovatno i projektovala nemačka kompanija "Zidojče Brikenbau", a most je mogao da izdrži opterećenje samo devet tona, što s vremenom nije bilo dovoljno, jer su lokomotive i vagoni bili sve teži. Prvobitni plan je bio da se napravi rekonstrukcija i ojača struktura postojećeg mosta, a delovi naruče iz Nemačke, ali je ipak izgrađen novi gvozdeni most sa daščanim podom, koji je otvoren 1. juna 1937. godine i mogao je da izdrži opterećenje 18 tona.

Zanimljiv je i podatak da je tokom Drugog svetskog rata, 25. juna 1941. godine, na mostu izvršena diverzija, kao prvi oružani sukob sa nemačkim okupatorom, kada su nakon zarobljavanja nekoliko stražara, pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, minirali most i dugotrajno ga onesposobili za nemačku vojnu železnicu, ali ga nisu srušili.

POSTAVLjANjE ŠIPOVA

Prva faza radova predviđa postavljanje šipova koji će služiti za demontažu mosta, a zatim sledi ojačanje konstrukcije mosta, obloga stubova, ležišta i postavljanje nove čelične konstrukcije.

Pogledajte više