NOVOSAĐANIMA PODELJENI BADNJACI: Poštovanje običaja uz istovremeno očuvanje prirode

Z. GRUMIĆ 06. 01. 2022. u 14:51

JAVNO preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“, u saradnji sa zainteresovanim opštinama, obezbedilo je za građane više 20.000 besplatnih badnjaka pripremljenih sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to predviđeno planom gajenja šuma.

Grad Novi Sad

Kako je saopšteno, ta tradicionalna akcija u okviru poštovanja božićnih običaja sprovodi se uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

U centru Novog Sada, građanima su badnjake delili pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, zajedno sa predstavnicima Nacionalnog parka.

- Želja nam je da Božić provedemo poštujući naše lepe običaje, u krugu porodica, zdravi, dobro raspoloženi, ali na ovaj način skrećemo pažnju na to da nije dobro da se hrast masovno i nekontrolisano seče kako bi ljudi obezbedili badnjake. Zaštita prirode je prioritet bez konkurencije, jer na nama je da sačuvamo planetu i za sebe i za generacije koje tek dolaze - istakao je Dalibor Rožić.

Prema rečima direktora „Nacionalnog parka Fruška gora“ Radoslava Krunića, podela besplatnih badnjaka organizovana je i u Sremskim Karlovcima, Irigu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i u Šidu.

Tokom noći između 5. i 6. januara u ranim jutarnjim časovima je, za sve one koji su se uputili u šumu, pripremljeno 5.000 badnjaka na teritoriji Nacionalnog parka i to na Iriškom vencu, Zmajevcu, Crvenom Čotu, Ležimiru i kod Rohalj baza. Čuvarska služba „Nacionalnog parka Fruška gora“, zajedno sa policijom, radi u tri smene kako bi bila sprečena svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.

Pogledajte više