NAJPRE NA SAJT PA NA - ORANJE: Vladimir Dikić udvostručio broj meteo-stanica u Paraćinu

Z. RAŠIĆ

05. 01. 2022. u 07:39

PARAĆINSKI meteorolog-amater, saobraćajni inženjer Vladimir Dikić (36) je sa svojim udruženjem "Paraćin meteo" - uz finansijsku pomoć lokalne samouprave - kupio još četiri automatske meteorološke stanice (AMS). Dve je tokom decembra već postavio u Striži i u naselju Sisevac, a ostale će do kraja meseca biti instalirane u Svojnovu i Šavcu.

Foto PN meteo / privatna arhiva

Dikić je, podsetimo, ranije već montirao po jednu stanicu u samom gradu, na Karađorđevom brdu, te selima Donja Mutnica i Stubica, pa će ih u različitim delovima Paraćina biti ukupno osam.

- Standardne stanice beleže temperaturu i vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, količinu padavina, brzinu i pravac vetra, a savremenije, koje smo sada nabavili, imaju još dva senzora koji mere indeks UV zračenja i solarnu radijaciju. Uskoro se očekuje završetak nove internet stranice koja će, pored aktuelnih podataka sa stanica, imati i svakodnevnu vremensku prognozu za ovaj deo Srbije - objašnjava Dikić.

Iako je ova pomoravska opština prostorno mala, meteorološki parametri se prilično razlikuju, u zavisnosti od dela njene teritorije. A, vremenski podaci su posebno važni za poljoprivrednike, pa se Vladimir potrudio da "premreži" Paraćin meteorološkim stanicama i domaćinima omogući da sami, na sajtu, vide sve što ih zanima. Pun pogodak će, međutim, biti tek kada u sistemu bude 12 do 15 stanica.

PROGRAM OD JAVNOG INTERESA

DIKIĆ je svoju prvu meteorološku stanicu - jednu od tek desetak privatnih u Srbiji - kupio u Nemačkoj i u junu 2010. je postavio u svom dvorištu, ali je posle par godina stradala od udara groma. Onda je sam kupio još jednu, a mrežu širi uz sufinansiranje lokalne samouprave koja je prepoznala značaj ovog projekta. Najnovije četiri stanice su nabavljene po konkursu koji je lane Opština u Paraćinu bila raspisala za programe od javnog interesa, pa im je odobreno 120.000 dinara.

Pogledajte više