PIĆE VODU BEZ ARSENA! Upotreba gradskog vodovoda zabranjena 2006. zbog otrova

Z. Rajić

30. 12. 2021. u 07:33

OKO 2.000 domaćinstava ili više od 6.000 stanovnika Savinog Sela i Kucure u opštini Vrbas dobiće dogodine, posle 16 godina, čistu pijaću vodu.

Foto JKP Komunalac

 To je najavio v. d. direktora JKP "Komunalac" u Vrbasu Igor Škundrić, navodeći da je pri kraju izgradnja cevovoda kojim će izvorišta u ova dva sela biti povezana sa vodozahvatom u Vrbasu. U Savinom Selu i Kucuri, kao i u ostala tri sela u vrbaskoj opštini - Ravnom Selu, Zmajevu i Bačkom Dobrom Polju, voda iz vodovoda je 2006. godine zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog prekomernog sadržaja arsena, a na gradskom vodozahvatu u Vrbasu je, kako ističu u "Komunalcu", jedna od najboljih u Vojvodini.

Meštani Ravnog Sela smatraju da povezivanje na gradski vodovod neće odstraniti arsen iz kućnih slavina, pobijajući tvrdnju da je voda u Vrbasu dobrog kvaliteta. U ovogodišnjem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Batut" Vrbas je svrstan u gradove sa ispravnim javnim vodovodom, sa 3,3 odsto fizičko-hemijske i 5,1 odsto mikrobiološke neispravnosti.

Foto JKP Komunalac

- Na unapređenju vodosnabdevanja radi se od 2014. godine, kad je u saradnji sa stručnjacima iz Nemačke utvrđeno da je najracionalnije rešenje priključivanje svih sela na gradski vodovod. Očekujemo da ćemo uz podršku republičke i pokrajinske vlade već 2022. započeti radove na izgradnji transfernih vodova do Ravnog Sela, Zmajeva i Bačkog Dobrog Polja - ističe Škundrić.

On kaže da su 2006. godine, kad je voda u selima proglašena neispravnom za piće, napravljene eko-česme kao prelazno rešenje.

- Meštani su morali da idu na česme i vodu za piće nose u balonima ili da je kupuju u prodavnicama, na šta je četvoročlana porodica godišnje trošila i do 140.000 dinara - rekao je Škundrić.

"Komunalac" ima problema sa potrošačima, posebno u Ravnom Selu, koji neće da plaćaju vodu sa viškom arsena, iako je ona zbog toga jeftinija nego u Vrbasu.

- Oni koji nisu zadovoljni kvalitetom vode imaju opciju da je ne koriste, a ako je troše, dužni su da je plate, jer je to uslov da se vodosnabdevanje poboljša - kazao je Škundrić.

KREDIT

ZDRAVA voda će iz Vrbasa ka Savinom Selu i Kucuri poteći zahvaljujući kreditu Nemačke razvojne banke KfW od 4,1 milion evra, od čega je 30 odsto dodeljeno bespovratno, a 70 procenata ili 2,8 miliona evra uz vraćanje posle grejs perioda od pet godina. Predviđeno je da se do ovih sela pruži cevovod od 14 kilometara.

Pogledajte više