PRIJAVITE VRŠNJAČKO ZLOSTAVLJANJE TELEFONOM ILI MEJLOM: Novi Sad od četvrtka 30. decembra uvodi nove mere u borbi protiv nasilja

Lj. P. 29. 12. 2021. u 18:38

NA današnjoj sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada, članovi su govorili o novoj mogućnosti prijave nasilja putem SOS broja telefona ili putem mejla.

Pres služba grada Novog Sada

Naime, podržavajući nacionalnu platformu za prevenciju nasilja „Čuvam te“ Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada oformilo je radnu grupu koja će od četvrtka, 30. decembra, obrađivati prijave upućene putem telefona, na broj: 064 844 88 00 ili putem mejla na adresu: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.

Obraćajući se novinarima predsednica Koordinacionog tela i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da Novi Sad intenzivno radi na sprečavanju nasilja i da u tom smislu uvodi nove mere.

- Od sutra učenici, njihovi roditelji, kao i zaposleni u školama, imaju mogućnosti da prijave nasilje putem novootvorene linije SOS telefona, ili putem mejla. Na taj način želimo da u specifičnim uslovima izazvanim epidemiološkom situacijom, pospešimo komunikaciju i ja pozivam sve one koji imaju informaciju o nasilju, ili sumnju na nasilje koje se dogodilo u osnovnim i srednjim školama sa teritorije Grada da to učine. Prijave će obrađivati članovi Radne grupe koju čine predstavnici svih relevantnih institucija, ustanova i organizacija koje mogu mnogo da doprinesu u borbi protiv nasilja u školama koji su dobro upućeni u procedure koje u takvim slučajevima treba da se preduzmu - izjavila je Dina Vučinić.

- Ovo je samo jedna od konkretnih mera koje Koordinaciono telo sprovodi u cilju prevencije nasilja u školama. Na prethodnoj sednici oformili smo Gradski učenički parlament, a nameravamo da dodatno obučimo i u naš rad uključimo i predstavnike pedagoško-psiholoških službi osnovnih i srednjih škola kako bi zajedno postizali bolje rezultate - dodala je Vučinić.

Na Dnevnom redu sednice razmatrano je i održavanje obuke za zaposlene u pedagoško-psihološkim službama, kao i za članove tima za prevenciju nasilja u školama, Osim toga, predstavljeni su izveštaji osnovnih i srednjih škola o stanju bezbednosti, slučajevima nasilja i zlostavljanja dece, za period od septembra do decembra 2021. godine, a usvojen je Izveštaj o obilasku škola sa teritorije Grada, kao i nastavak aktivnosti za narednu godinu.

Pogledajte više