BUDŽET SADA DUPLO VEĆI: Gradska kasa Čačka za 2022. godinu teška 6,33 milijarde dinara

V. I.

22. 12. 2021. u 11:59

BUDžET grada Čačka za 2022. godinu projektovan je na 6,33 milijarde dinara, ili oko 54 miliona evra.

Foto: V. I.

Ovo je navedeno u Odluci o lokalnom budžetu, koju je usvojilo Gradsko veće. Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, reč je o ubedljivo najvećem budžetu do sada, koji otvara novi investicioni ciklus do 2025. godine.

- Pre pet i po godina, kada sam došao na poziciju gradonačelnika, budžet je bio skoro duplo manji. To je odraz mnogo većeg zapošljavanja, danas je 37.000 zaposlenih, dok je broj nezaposlenih pao na 4.800 - rekao je Todorović.

Najviše novca, 2,34 milijarde dinara, sliće se u gradsku kasu po osnovu poreza na zarade. Od poreza na imovinu planiran je prihod od 770 miliona dinara. Gradonačelnik je kazao da se vodilo računa o rashodima, pa pored dugoročnih investicionih, ima i kratkoročnih, pre svega kada je reč o vodosnabdevanju.

Foto: V. I.

- Uložićemo oko 760 miliona dinara u naredne tri godine u sistem vodosnabdevanja, komunalne infrastrukture, otpadne vode. Očekuje nas ogroman projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz IPA fonda EU, u narednoj godini, u vrednosti od 23 miliona evra. Ukupno 741 milion dinara biće izdvojeno za kulturu u naredne dve godine. Samo u narednoj, iz lokalnog budžeta za kulturu će biti izdvojen 341 milion dinara i dodatnih 113 miliona iz budžeta Republike Srbije za projekat “Čačak – prestonica kulture Srbije 2023. godine" - naglasio je Todorović.

U budžetu je i stavka za projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju Opšte bolnice i izgradnju hirurškog bloka bolnice. U poljoprivredu će biti uložen 81 milion, od čega se 67 miliona odnosi na direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima. U dve predškolske ustanove, čiji je osnivač Grad, biće uloženo 880 miliona dinara, a 220 miliona u četiri vrtića u privatnom vlasništvu.

U sve vidove socijalne zaštite Grad će uložiti 476 miliona dinara u narednoj godini, od čega 46 miliona za nezaposlene porodilje.

Više novca u narednoj godini predviđeno je i za informisanje, pa će tako iz gradske kase 25 miliona dinara biti izdvojeno za oblast javnog informisanja i sufinansiranje projekata.   
Gradonačelnik je zaključio da je na računu Grada trenutno 356 miliona dinara, što znači da je gradska kasa likvidna.
 

Ušteda na rasveti

GRADONAČELNIK je dodao da Grad planira da zameni kompletnu rasvetu na teritoriji grada u naredne tri godine. Samo za tu namenu treba da se izdvoji 360 miliona dinara.
- Očekujemo da godišnje uštedimo do 100 miliona dinara samo od uštede električne energije prelaskom na LED rasvetu – rekao je on.
 

Skijalište

NA radost Čačana, naredne godine će započeti i izrada projekta za skijalište u Riđagama, na padinama Jelice. Pored ove investicije, u prvoj polovini naredne godine gradski oci bi trebalo da potpišu ugovor sa stranim partnerima vezano za konačno čišćenje i izmuljavanje jezera Međuvršje.

Pogledajte više