USVOJEN BUDŽET OPŠTINE KLADOVO ZA 2022: U kasi 813,3 miliona dinara

S. M. J. 19. 12. 2021. u 11:30

Budžet opštine Kladovo za narednu godinu projektovan je na iznos od 813, 3 miliona dinara. Odbornici Skupštine opštine Kladovo usvojili i odluku o povećanju jednokratne pomoći za novorođenu decu, ali i druge odluke.

foto: B. Barbatesković

Za funkcionisanje opštine Kladovo, kapitalne investicije, programe budžetskih korisnika, ali i socijalna i druga davanja u narednoj godini planirano je  813,3 miliona dinara. Budžet za narednu godinu je, ističu nadležni, socijalno i razvojno orijentisan i usmeren na poboljšanje kvaliteta života građana.

- Budžet za sledeću godinu je realno projektovan. Povećana su sredstva za izdvajanja koja se odnose na programe podrške zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i obrazovanju. Tokom narednog leta u zoni Sportskog centra “Jezero” počinje izgradnja otvorenog bazena koji će dodatno upotpuniti turističku ponudu kladovskog kraja. U narednoj godini opredeljena su i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za kapitalne investicije jer je to zamajac za  ulaganja koja će u 2022. biti prioritetna – rekao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

U prvih devet meseci ove godine zabeležen je fiskalni suficit od 62,6 miliona dinara. Kako je pojasnila Andrijana Antić, rukovodilac Odeljenja za budžet,  poslovanje lokalne samouprave bilo je racionalno i u skladu sa finansijskim planom pa su ukupni prihodi realizovani u iznosu od 581, 4 miliona dinara ili 74, 6 odsto u odnosu na plan, a rashodi sa 518,8 miliona  dinara ili 53,6 odsto.

Većinom glasova usvojena je i odluka o pravu na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dete. Njome je iznos pomoći za prvo i drugo dete povećan na 50.000 dinara, a za treće i svako naredno novorođenče na 100.000 dinara.

Podržan je i  i predlog odluke o nadoknadi za predsednike saveta mesnih zajednica u iznosu od 5.000 dinara mesečno, koja će od 1. januara početi da se isplaćuje u 12 mesečnih rata.

Odbornici Skupštine opštine Kladovo usvojili su i lokalni akcioni plan zapošljavanja pa će se i naredne dve godine iz opštinske kase izdvajati sredstva za realizaciju programa stručne prakse i samozapošljavanja, ali i za programe sprovođenja i organizovanja javnih radova.

Pogledajte više