BRODOVI OPET PLOVE BEGEJOM: Posle 65 godina reka otvara svoje vodene kapije

B. Grujić

15. 12. 2021. u 09:02

POSLE 65 godina reka Begej otvara svoje vodene kapije u mestu Mađarski Semarton u Rumuniji, kroz koje je, ovih dana, prošao prvi brod.

Foto: Interreg IPA CBC Romania Serbia

Rehabilitovane sredstvima Evropske unije, kroz internacionalni, rumunsko-srpski prekogranični projekat, pod nazivom Popravka navigacione infrastrukture na kanalu Begej, kapije u Mađarskom Semartonu, rumunskom gradiću na Begeju, propustile su prvi brod, koji će, kada se saniraju hidrotehnička čvorišta Klek i Srpski Itebej, ploviti Begejom i kroz Srbiju.

Istorija kanala Begej počinje 1728. godine, kada je izgrađen i više od 200 godina bio je glavna veza Banata u Rumuniji i Srbiji.

Tokom Drugog svetskog rata oštećeni su brojni objekti prevodnica, a napeta društveno-ekonomska situacija u regionu i komunistički režimi su 1958. godine prekinuli vodnu vezu između ove dve susedne države.

Sada, nakon više od 200 godina, koliko postoji Begejski kanal, sanacijom hidrotehničkih čvorova, otvoriće se šire mogućnosti za trgovinu i turizam u ovom delu Evrope i na najlepši način promovisati dobrosusedska saradnja Rumunije i Srbije.

Pogledajte više