GODIŠNJA KOLEKTIVNA IZLOŽBA ĆUPRIJSKIH UMETNIKA: Izloženo je 35 umetničkih dela 23 umetnika

Z. GLIGORIJEVIĆ 11. 12. 2021. u 13:33

IZLOŽBA predstavlja svojevrsnu reviju ćuprijskog stvaralaštva

Foto:Z.Gligorijević

12. kolektivna izložba članova Zavičajnog kluba likovnih umetnika Ćuprije otvporena je sinoć u Muzeju „Horeum Margi-Ravno“ u gradu na Moravi.

Izloženo je 35 umetničkih dela 23 obrazoavana i umetnika bez formalnog umetničkog obrazovanja, eminentna i neafirmisana umetnika, koji su ujedinjeni u ideji da je bitna zajednička ljubav koja ih veže-ljubav prema umetnosti i svom gradu.

Poetike i tehnike su veoma različite, ali izložba daje kompaktnu celinu i veoma upečatljiv izgled postavke.

Jednom godišnje otvara se kolektivna izložba ćuprijskih umetnika, koja, kako je rečeno prilikom otvaranja, predstavlja svojevrsnu reviju ćuprijskog stvaralaštva. Zavičajni klub likovnih umetnika Ćuprije trudi se da svake godine bude zastupljen što veći broj umetnika i da održi kontinuitet.

Foto:Z.Gligorijević

- Mislim da u tome uspevamo već 12 godina i da smo jedino udruženje ovog tipa u Pomoravlju koje je uspelo da to uradi. Pored kvantiteta, trudimo se da izložbena postavka bude kvalitetna i da afirmišemo mlade umetnike i savremeno stvaralaštvo. Na ovogodišnjoj izložbi troje umetnika je prvi put izložilo svoja dela. Takođe, negujemo i sećanje na autore koji više nisu sa nama, pa su izložena i dela troje autora, preminulih prošle i ove godine – rekao je Novak Novaković, direktor Muzeja „Horeum Margi-Ravno Ćuprija“, koji je otvorio izložbu.

Foto:Z.Gligorijević

U postavci je i njegovo delo iz ciklusa „Parteon praiskona“, koji je u velikoj meri inspirisan Vinčanskom kulturom. Rađeno je kombinovanom tehnikom-grafika, duboka štampa i keramika.

Foto:Z.Gligorijević

- Za ovogodišnju izložbu uradio sam skulpturu „neću više da budem konj“. U prevodu-hoću slobodu, vapim za slobodom, jer me sve guši – kazao je za „Novosti“ Marko Stevanović (62), jedan od osnivača Zavičajnog kluba likovnih umetnika Ćuprije.

Pogledajte više