ULJA NA PLATNU I STAKLENI EKSPONATI: U novom Kulturnom centru u Paraćinu otvorena izložba Srbobrana Kilibarde

Zorana Rašić 10. 12. 2021. u 15:18

POSTAVKA stotinu slika i staklenih eksponata multinadarenog umetnika Srbobrana Boce Kilibarde od sinoć je otvorena u novoj galeriji paraćinskog Kulturnog centra.

Foto: KC Paraćin

Umetnik koji je nekada radio kao dizajner u „Srpskoj fabrici stakla“ i po čemu je u javnosti najviše prepoznatljiv – zbog čega je i dobio nadimak Boca – i dalje najviše radi staklene eksponate, ali takođe slika, izrađuje grafike, vitraže, ulja na platnu...

 Kilibarda kaže da je izlaganjem u novoj galeriji u Paraćinu ostvario svoj san, zbog čega i izložba nosi naziv „Između sna i života“.

Foto: KC Paraćin

- Moj preokupacija i dalje je ista, a izložba je izbor mojih radova nastalih tokom više od četrdeset godina stvaralaštva, mada ima i dosta novina, neke dosad neizlagane staklene forme, piramide, ulja na platnu i slično. Tu su i eksponati upotrebnog stakla – tanjiri, lampe... Nešto na čemu sam ranije radio u „Srpskoj fabrici stakla“ – priča Kilibarda.

Inače, među poslednjim skulpturama od stakla koje je Kilibarda napravio je točak za kragujevački centar za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“, postavljen na postamentu ispred zgrade.  Ovaj stvaralac za sebe kaže da je rođen sa umetničkim genom. Tako je,  motivisan epidemijom kovida, nastalo i nekoliko slika sa tom tematikom.

 Sinoć otvorenu izložbu posetioci mogu da pogledaju do 23. decembra.

Pogledajte više