IZ SOPOĆANA NIJE HTELA NI U NJUJORK: Preminula legendarna baka Buda (91)

N. KOČOVIĆ

10. 12. 2021. u 07:26

VIŠEDECENIJSKA kuvarica i svojevrsni zaštitni znak restorana "Sopoćani", kraj istoimenog srednjovekovnog manastira - Budimirka Mladenović, čuvena baka Buda - preminula je u 91. godini.

Budimirka Mladenović na radnom mestu / Foto N. Kočović

Ova tragična heroina je čitav radni vek i dobar deo života provela u ugostiteljskom objektu u koji ju je majka dovela kad se tek zadevojčila, da bi zaradila novac za odeću u kojoj će se udati...

Sudbina je, međutim, htela da - čak i po penzionisanju, pre ko zna koliko godina - ostane da, na istom mestu, od ranog jutra, do odlaska poslednjih gostiju, sprema nadaleko čuvene specijalitete ovog kraja.

Zanat je, nije krila, naučila od "čuvene Eržebet, kuvarice Moše Pijade", a onda su u njenim đakonijama uživali najviši državni funkcioneri bivše Jugoslavije, inostrane diplomate, ali i hiljade gostiju iz svih delova sveta.

- Dolazili su Ranković i Kardelj, ali ću zauvek pamtiti Tita, koji je, posle ručka, prišao i pozdravio me. Bio je veoma prijatan, zadovoljan hranom i uslugom - sećala se baka Buda, koja je odbijala brojne ponude da promeni radno mesto, a zahvalila je čak i na planiranom angažmanu u sedištu Ujedinjenih nacija, u Njujorku...

Budimirka Mladenović je sahranjena u rodnom selu Doljani.

Pogledajte više