REKE I KANALI BOGATIJI RIBOM: U akciji „Voda Vojvodine“ pušteno 105.750 jedinki šaranske mlađi

Z.R.

08. 12. 2021. u 22:17

NA VELIKOM bačkom kanalu kod Sombora i na Dunavu kod Futoga danas je završena ovogodišnja akcija poribljavanja u ribolovnim vodama kojima upravlja Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

Foto: Vode Vojvodine

Tokom 2021. godine u reke i kanale pušteno je ukupno 21.150 kilograma jednogodišnje šaranske mlađi.

- Rekordna količina ribe puštena je ove godine, 105.750 jedinki. Prvi put poribljavamo autohtonom vrstom vretenastog šarana. Trudimo se da poribljavamo nova mesta, gde ćemo imati sigurnu pomoć ljudi iz lokala, koji su okrenuti prirodi i zaštiti ribljeg fonda – rekao je v.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.

Lokacije, na kojima je danas puštena riblja mlađ, prvi put su se ove godine našle na listi za poribljavanje. Pojedinačno najveća količina riblje mlađi u okviru ovogodišnje akcije puštena je u Dunav kod Fitoga – 1.600 kilograma. U Veliki bački kanal kod Sombora ubačeno je 800 kilograma mlađi.

Foto: Vode Vojvodine

Ukupno su ove godine poribljene 24 lokacije na kanalima Hidrosistema DTD i delovima Dunava, Krivaje i zaštićenih područja Jegrička i Beljanska bara.

Sve lokacije će u narednom periodu češće kontrolisati ribočuvari. Kružević je najavio da će „Vode Vojvodine“ uraditi monitoring kako bi se videlo pravo stanje ribljeg fonda i pokrenuti inicijativu za zabranu privrednog ribolova na području Grada Novog Sada i za povećanje broja prirodnih mrestilišta u nadležnosti ovog preduzeća.

- „Vode Vojvodine“ su ove godine, u cilju očuvanja ribljeg fonda, ušle u odlučnu borbu sa ribokradicama i na nov način pristupile očuvanju ribljeg fonda, sa tendencijom da se dodatno obogati većom količinom ribljeg podmlatka – poručio je Kružević.

Uz njega je današanjem poribljavanju u Futogu prisustvovao predsednik UG „Čerevićka skela – Dunavac“ Bojan Topalski, a u Somboru predsednik Skupštine grada Zoran Rus.

Pogledajte više