ZA NAUČNE RADOVE NAGRADILA GA I SANU, Gimnazijalac Andrej Popović ponos Kikinde

Rada Šegrt 06. 12. 2021. u 18:01

TALENTOVANI gimnazijalac Andrej Popović dobitnik je nagrade Srpske akademije nauka i umetnosti za postignuti uspeh i ostvarene rezultate na polju nauke i obrazovanja.

Foot: R. Šegrt

Ove godine je osvojio drugo mesto na takmičenju inovacija u Indoneziji. Polaznik je beogradskog Centra za talente, a na Republičkom takmičenju njegov rad ocenjen je maksimalnim brojem bodova i proglašen najboljim. Autor je dva naučna rada “Numerička i eksperimentalna podrška astrofizičkim problemima” i “Savremena rešenja fuzije sa osvrtom na same početke”.

- Nagrada SANU mi mnogo znači. Nastaviću istraživački rad i već razmišljam o trećoj temi, iz astro ili nueklarne fizike, a možda te dve oblasti budu i objedinjene. Još se dogovaram sa mentorkom, profesorkom dr Milesom Srećković - otkriva Anderj, koji je sada učenik prvog razreda Gimnazije “Dušan Vasiljev” u Kikindi.

Do sada je osvojio 50 nagrada. Bio je i đak generacije u OŠ “Đura Jakšić”. Prijem za njega danas je organizovao gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

- On je, svakako, ponos Kikinde, a grad je dužan da svim talentima pruži punu podršku. Njegovi roditelju su mnogo truda uložili u njegov napredak. Grad će uvek znati da ceni njegov uspeh i uvek ćemo mu pomoći da nastavi svoj naučni put – rekao je Lukač i uručio Popoviću poklon u ime gradske uprave.

Pogledajte više