TRADICIJA DUGA 175 GODINA: Građevinski fakultet u Beograd obeležio je godišnjicu

B.B.

03. 12. 2021. u 16:44

NAJVEĆA vrednost Građevinskog fakulteta su ljudi - generacije nastavnika, saradnika i studenata koje su sagradile ovu tradiciju dugu 175 godina i iznedrile preko 13.500 inženjera građevinarstva i geodezije.

Građevinski fakultet

Oni su prepoznati po znanju i spremnosti da reše i najsloženije probleme, kako u prestižnim projektnim biroima ili na gradilištima najsloženijih objekata, tako i na najpoznatijim svetskim univerzitetima - rekao je prof. dr Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakultea na svečanoj akdemiji povodom 175 od odnivanja ove visokoškolske ustanove.

Profesor Kuzmanović je istakao da je fakultet danas posvećen očuvanju kvaliteta nastavnog procesa u uslovima pandemije, inoviranju nastavnih planova u skladu sa razvojem novih materijala i tehnologija, vodeći računa o efikasnosti studija i potrebama novih generacija studenata.

- Rad sa mladima je privilegija, ali i velika odgovornost - naveo je dekan. - Zato svi zajedno nastojimo da fakultet ima i vaspitnu ulogu, da studentima usadimo principe akademske čestitosti, ličnog i inženjerskog poštenja.

Visokoškolska nastava iz oblasti građevinarstva i geodezije, neraskidivo povezana sa Građevinskim fakultetom u Beogradu, traje već 175 godina. Čuvena Indžinirska škola, osnovana 1846. godine pri Liceju u Beogradu, kamen je temeljac i preteča današnjeg Građevinskog fakulteta. Sledili su je Tehničko odjelenije nauka pri Liceju (1853-1863), Tehnički fakultet pri Velikoj školi (1863-1905) i Tehnički fakultet pri Univerzitetu u Beogradu (1905-1948), da bi od 1948. godine Građevinski fakultet postao samostalan, sa dva odseka: građevinarstvo i geodezija.

Tokom njegove istorije na Građevinskom fakultetu predavala su velika imena srpskog graditeljstva, a 24 profesora birano je za članove SANU i drugih inostranih akademija.

Pogledajte više