KAPITALCU SKRATILI PAPKE, PA POČEO DA TRČI: Jedinstveni poduhvat u uzgajalištu jelena na Vršačkim planinama

J. J. BALjAK

30. 11. 2021. u 22:38

U UZGAJALIŠTU karpatskog jelena na Vršačkim planinama, koje broji stotinak jedinki, nedavno je izveden jedinstven poduhvat u srpskom lovstvu - prvi put u istoriji jednom jelenu su skraćeni papci, zahvaljujući čemu mu je, praktično, produžen život.

Foto J. J. Baljak

Taj zahvat su, nakon što su životinju uspavali, izveli stručnjaci "Vojvodinašuma", pa sada kapitalac star oko pet godina, koji je vidno hramao, ponovo može normalno da hoda, pa čak i da trči.

Trofejni mužjak, na kom je urađena istorijska intervencija, početkom 2020. je doseljen sa rumunskih Karpata, zajedno sa još 50 jedinki jelenske divljači. Poslednjih meseci imao je ozbiljne poteškoće pri hodu, jer su mu papci na prednjim nogama izrasli više nego što bi trebalo, pa je, između ostalog, na hranilište uvek dolazio poslednji i jeo šta mu ostane. Izgubio je telesnu masu i bio u jako lošoj kondiciji, zbog čega nije učestvovao ni u nedavnoj rici jelena. To je bio jasan znak da mu se bliži kraj.

Stručnjaci "Vojvodinašuma" produžili život jelenu, Foto Privatna arhiva

- Jedino rešenje da ga spasemo bilo je da pokušamo da mu odsečemo višak papaka. Iako niko u tome nije imao prethodnog iskustva, veterinar "Vojvodinašuma" Jovan Mirčeta uspešno je obavio zadatak. Ponosni smo što smo mu na taj način produžili život,  jer nam je u procesu vraćanja jelenske divljači u slobodnu prirodu Vršačkih planina, koji smo započeli pre dve godine, svaka jedinka dragocena - kaže, za "Novosti", Čedomir Karović, prvi čovek Šumske uprave "Vršac", koja brine o uzgajalištu.

Pogledajte više