BAKTERIJAMA ŠTITE KANAL OD ZAGAĐENJA: U Vrbasu nedavno otklonjena opasnost od blokade centralnog prečistača otpadnih voda

Z. Rajić

01. 12. 2021. u 08:25

CENTRALNO postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu polako se osposobljava za samoodrživ rad. To tvrdi Miljko Miljanić, novi v. d. direktora JP "Prečistač Vrbas - Kula", zajedničkog preduzeća susednih opština, formiranog za upravljanje CPPOV.

Biološki tretman mulja, Foto M. M.

Postrojenje, u koje je EU uložila 23 miliona evra, završeno je tek 2019, a od tada se batrga da stane na svoje noge, jer nisu obezbeđeni osnovni preduslovi za njegovo funkcionisanje, a to su priključenje industrije i seoskih domaćinstava na prečistač.

EU je napravila CPPOV s ciljem da ono, preuzimanjem otpadnih voda, zaustavi višedecenijsko zagađenje Velikog bačkog kanala (VBK) i omogući njegovo čišćenje kroz Vrbas, proglašenog za najcrnju ekološku tačku Evrope. Rukovođenje prečistačem bilo je povereno međunarodnoj kompaniji Veolia Water Solutions and Technologies, koje je trajalo dok nije potrošeno 50 miliona dinara, koliko je za rad CPPOV izdvojila Vlada Srbije.

Prečistač EU uložila 23 miliona evra, Foto M. M.

Odlaskom "Veolije" postrojenju je ove godine zapretila blokada.

- Uspeli smo da zaposlimo dvojicu operatera koji su radili u "Veoliji", kao i hemijskog analitičara, a za ispomoć smo angažovali dvojicu radnika iz vrbaskog i jednog iz kulskog JKP. Radom 12 sati dnevno ponovo smo aktivirali razgradnju mulja bakterijama, koje smo oživeli upuštanjem kiseonika. Supervizori Delegacije EU u Srbiji zadovoljni su kvalitetom vode koja se iz CPPOV izliva u VBK - rekao je Miljanić.

- Dogodine ćemo zaposliti stručnjake i još operatera kako bi postrojenje radilo u tri smene. Očekujemo da uskoro bude završena kanalizacija u svih pet vrbaskih sela i da se na CPPOV priključe i fabrike, za šta su neke već izrazile spremnost.

Postrojenje zasad preuzima otpadne vode iz Vrbasa, Kule i Crvenke. Iduće godine počeće naplata, što bi u znatnoj meri trebalo da pokrije troškove CPPOV, koji su procenjeni na 130 miliona dinara godišnje.

"KIKLOP" NE MOŽE DA RADI

NENAD Tešić iz vrbaskog UG "Pokret za sve nas" kaže da je CPPOV predimenzioniran, i da "taj kiklop niti radi, niti ima ko da radi na njemu, a nijedan zagađivač nije, niti želi da bude priključen na njega".

Pogledajte više