SRBIN SVETSKOG RANGA: Izložba o Svetomiru Nikolajeviću u Galeriji valjevskog Narodnog muzeja

B. PUZOVIĆ

30. 11. 2021. u 06:21

U GALERIJI Narodnog muzeja je otvorena izložba posvećena Svetomiru Nikolajeviću, rođenom u Raduši kod Uba, a postavka nazvana "Od zaborava ka svetlu" je svojevrsno ispravljanje greške prema ličnosti bogate biografije koja je nepravedno skrajnuta od javnosti.

Foto D. Krunić

Svetomir Nikolajević je rođen 1844, pisao je eseje, studije, književne portrete i kritike, te bio profesor beogradske Velike škole, na Katedri za opštu istoriju književnosti, a potom i rektor, pa član Srpske kraljevske akademije. Bio je gradonačelnik Beograda, ministar unutrašnjih poslova, a 1894. i premijer srpske Vlade.

Svetomir Nikolajević, Foto Arhiva OŠ Raduša

Pamte ga i kao osnivača tadašnje Srpske radikalne stranke, društva "Sveti Sava" i masonske lože "Pobratim", te prvog Srbina koji je još 1915. bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Dvaput penzionisan i vraćan u državnu službu, odlučno je odbio ponudu nemačkog cara da bude civilni guverner okupirane Srbije...

- Izložba prikazuje sve segmente ličnosti, života i delovanja Svetomira Nikolajevića, od porodičnih odnosa, preko njegovog književnog rada, do kontakata sa istaknutim pojedincima tog vremena, poput kraljeva Milana i Aleksandra Obrenovića - kaže autor, istoričar i viši kustos Pedagoškog muzeja u Beogradu Filip Trajković, priznajući da je bio podstaknut monografijom o Nikolajeviću koju je objavio profesor dr Vojkan Stanić, te da je imao svesrdnu pomoć Svetomirovih potomaka, Snežane i Dejana Nikolajevića, koji su obezbedili brojne lične predmete.

BISER

- KAO kosmopolita širokog formata, imao je kontakte sa kraljevima, vladarima, patrijarsima... Zaljubljenik u nauku i umetnost Evrope, istovremeno je imao izuzetno jaku nacionalnu svest i na svakom mestu je afirmisao srpstvo. Posle Majskog prevrata i svrgavanja dinastije Obrenović bio je skrajnut, a posle Drugog svetskog rata i potpuno zaboravljen - kaže Svetomirova praunuka, prof. dr Snežana Nikolajević, muzikolog, pijanista i nekadašnji urednik RTS.

Pogledajte više