ODRŽAN ŠESTI KONGRES SVETSKE TAMBURAŠKE ASOCIJACIJE: Tamburica pod svoje okrilje pozvala mandolinu, balalajku, buzuki, gitaru...

S. B. 29. 11. 2021. u 18:22

NA trodnevnom Kongresu Svetske tamburaške asocijacije, šestom po redu, održanom od 26. do 28. novembra u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, odlučeno je da ta organizacija objedini sve srodne trzalačke instrumenta pa da na globalnom nivou doprinosi razvoju muziciranja na balalajki, buzukiju, gitari, mandolini…

N Stojanović

Po rečima dr Jovana Pejčića, predsednika STA, letvica je podignuta i činjenicom da je na stručnom skupu predočeno 12 naučnih, istraživačkih radova najeminentnijih stručnjaka iz Srbije, Austrije, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, koji su govorili o različitim segmentima tamburaške muzike.

- Biblioteka Svetske tamburaške asocijacije, sa novim radovima, sada broji gotovo 70 stručnih dela, koliko je u prethodnih šest godina, od kada smo i pokrenuli Kongres, nastalo. Sve to je na usluzi zainteresovanima za tamburašku praksu, čuvarima kulturne baštine a posebno najmlađima koji tek kreću da s upoznaju sa instrumentima i našom narodnom tradicijom. Takođe, sa tamburici pridruženim žičanim trzalačkim instrumentima, širimo našu delatnost bez granica, grlimo sve kontinente i sve narode i dajemo dodatni doprinos svetskoj kulturi- rekao je Pejčić.

Na ovogodišnjem Kongresu predavanja su održali univerzitetski profesor Vilfrid Šarf, interpretator citre i Zoran Šijaković, istoričar umetnosti, muzičar, sekretar za kulturu grada Branunau u Austriji, Vladimir Vladimirov, profesor Akademije za umetnost i kulturu, Antun Grahek, dirigent, Branko Uvodić, televizijski voditelj, profesor dr Agota Vitkai – Kučera i dr Ira Prodanov Krajišnik, profesorke Akademije umetnosti, mr Danilo Vuksanović, programski direktor Galerije Matice srpske, Stipan Jaramazović, osnivač Subotičkog tamburaškog orkestra, Bojan Trenkić , predsednik Saveza tamburaških društava Vojvodine, profesor Ivan Sabo, rukovodilac ansambla „Vila“ i Julijana Baštić, master etnomuzikološkinja.

Njihove uže stručne teme objedinile su sve što čini događaj u okviru tamburaške prakse.

- Moj rad se odnosio na upotrebu glasa kod tamburaša koji ujedno i sviraju i pevaju. Za tu svrhu sam napraljvila anonimni upitnik u kojem su tamburaši sami procenjivali i ocenjivali svoje glasovne mogućnosti, s obzirom na to da muziciraju u raznim uslovima i okolnostima. Svakako, bilo je reči i o talentu, o vežbi… ceo kongres je bio izuzetno bogat i sadržajan, posebno zanimljiv a samtram da je upravo na nama umetnicima da, što je veoma važno, sačuvamo i negujemo našu tradiciju za buduće generacije- kaže profesor dr Agota Vitkai Kučera, naša čuvena operska diva i predavač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pogledajte više