STEFAN PONOS NEGOTINA: Profesoru prva nagrada na Svetskom trofeju harmonike

S. M. JOVANOVIĆ 27. 11. 2021. u 19:48

Stefan Nikolić, profesor iz Negotina osvojio je prvo mesto na Svetskom trofeju harmonike, a njegovi učenici Bojan Ducić i Filip Matić deveto, odnosno 15. mesto.

foto: S.M.Jovanović

Stefan Nikolić, profesor harmonike i kamerne muzike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” iz Negotina pobednik je Svetskog trofeja harmonike, jednog od najvećih svetskih takmičenja koje je ove godine, zbog dobro poznatih okolnosti, održano onlajn. Stefan je prvo mesto osvojio u kategoriji klasične muzike, 18 godina i stariji, u konkurenciji od 29 takmičara iz celog sveta.

-Jednostavno, hteo sam da vidim gde mi je mesto s obzirom da se od dolaska u Negotin bavim pedagoškim radom. Ponosan sam na svoje đake i njihove rezultate, ali sam hteo i sam da se vratim u onu formu koju sam imao ranije. Bila je jedna veća pauza kada nisam svirao, pa mi je ovo bila prilika da prvo sebi pokažem koliko mogu - kaže Stefan Nikolić.

Međunarodni žiri, sačinjen od najeminentnijih profesora i koncertnih izvođača Stefanovu interpretaciju programa ocenio je sa sa 26,06 poena. Negotinski profesor, Leskovčanin po rođenju pobedio je takmičara iz Rusije, Jevgenija Ivanikova sa svega 0,3 poena, dok je trećeplasirani u kategoriji 18+ bio takmičar iz Češke, Martin Klimes sa 23,63 poena.

-Jako sam iznenađen jer nisam imao baš nikakva očekivanja od ovog takmičenja, čak sam i kompozicije različitih epoha i kompozitora sa posebnim akcentom na ruske autore koje sam odabrao odsvirao i snimio letos u školskoj sali, dok su baš bile velike vrućine, iz prve– kaže Stefan, inače diplomirani muzički umetnik i master akordeonista.

foto: S.M.Jovanović

Bojan Ducić i Filip Matić

I njegovi đaci osvojili su sjajne rezultate na ovom prestižnom takmičenju. Filip Matić, sada student harmonike u Nemačkoj u istoj kategoriji kao i Stefan osvojio je 15. mesto, dok je Bojan Ducić, učenik srednje muzičke škole u Negotinu u kategoriji do 16 godina starosti bio deveti.

- Moram da kažem da sam jako ponosan i na njihove uspehe. U konkurenciji takmičara iz celog sveta, koji su kao i mi prošli nacionalne selekcije, biti u vrhu zaista puno znači”, dodaje Stefan.

Stevanu ovo nije prvo učešće na Svetskom trofeju. Nastupao je i  2013. u Samari u Rusiji i osvojio peto mesto. Ove godine osvojio je prvo mesto u najstarijoj uzrasnoj kategoriji na takmičenju „Viva harmonika“ u Aleksincu i šesto na internacionalnom takmičenju “Accordion Star”.

Pogledajte više