GAS ČEKA DEDA MRAZA: U Beloj Crkvi nedavno pušten u rad gasovod, ali plavi energent još nije stigao do korisnika

J. J. BALjAK

27. 11. 2021. u 07:26

OPŠTINA Bela Crkva poslednja je lokalna jedinica u Vojvodini koja je - gasifikovana.

Sabirna gasna stanica "Tilva" kod Banatskog Karlovca, Foto J. J. baljak

Pre petnaestak dana, odvrtanjem ventila na Sabirnoj gasnoj stanici "Tilva" kod Banatskog Karlovca, zvanično je pušten u rad novoizgrađeni gasovod na toj južnobanatskoj varošici, ali će, kako "Novosti" saznaju, taj energent stići do tamošnjih domaćinstava i privrednih objekata tek posle Nove godine.

Milan Zdravković, izvršni direktor operatora distributivnog sistema JP "Srbijagas", koje je i realizovalo ovu investiciju vrednu 13,8 miliona evra, kaže za naš list da je preostalo još da ishoduju upotrebne dozvole za rad distributivne gasne mreže srednjeg i niskog pritiska, kako bi uopšte mogli da puste gas ka budućim korisnicima.

- Očekujemo da će najkasnije do kraja decembra ta procedura biti završena, nakon čega će početi izgradnja kućnih priključaka. U međuvremenu ćemo u saradnji sa lokalnom samoupravom, koja će nam ustupiti svoje prostorije, omogućiti građanima da se prijave za uvođenje gasa - objašnjava Zdravković.

I budućim korisnicima u Beloj Crkvi data je mogućnost da dobiju gasni priključak po akcijskoj ceni od 780 evra, koju će isplaćivati putem računa za gas i to na 36 mesečnih rata. Međutim, njih je zabrinula izjava direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića da na evropskom tržištu vlada nestašica kućnih merno-regulacionih setova, zbog čega je, u sklopu te akcije, gas do sada uveden tek u 11.000 od ukupno 60.000 prijavljenih domaćinstava iz cele zemlje.

- Činjenica je da je stanje na tržištu nepovoljno, ali ne očekujemo da će u Beloj Crkvi biti problema zbog setova. Ko se bude prijavio, moći će u toku ove zime da počne da se greje na gas - poručuje Zdravković.

Belocrkvani sada mogu da se pohvale da su među retkima koji su gasifikovali i svih 14 sela. Novoizgrađena gasna mreža, sveukupne dužine 250 kilometara, moći će da zadovolji sve potrebe tamošnje privrede, kao i oko 7.300 domaćinstava.

POZIV

IAKO realizacija ovog projekta, za koji je ugovor potpisan još 2012, kasni više od godinu dana, u lokalnoj samoupravi su zadovoljni što se on konačno privodi kraju.

- Jedan od glavnih zahteva svih investitora bio je upravo gas, koji nismo mogli da im ponudimo. Sada ćemo imati potpuno infrastrukturno i komunalno opremljenu industrijsku zonu, pa se nadamo skoroj izgradnji novih fabrika i otvaranju novih radnih mesta - kaže predsednica Opštine Violeta Simić.

Pogledajte više